Usaha ‘revolusi warna’ di Serbia: Apa yang kita ketahui sejauh ini

(SeaPRwire) –   Usaha untuk merevolusi warna di Serbia: Apa yang kita ketahui sehingga kini

Pasukan pembangkang di Serbia dewan bandaraya Belgrade semasa protes besar-besaran pada Ahad. Mereka mendakwa pilihan raya bandaraya baru-baru ini di ibu negara, dimenangi oleh parti pemerintah, telah diperolok-olokkan.

Datuk Bandaraya

Belgrade merupakan rumah kepada kira-kira suku penduduk negara Balkan berjumlah lebih 6.6 juta. Jawatan datuk bandaraya bandaraya itu dianggap salah satu yang paling penting di Serbia.

Ahli majlis bandaraya, yang akan mengundi datuk bandaraya, telah dipilih pada 17 Disember – pada hari yang sama dengan pilihan raya kebangsaan dan beberapa undian perbandaran yang diadakan.

Parti Progresif Serbia (SNS) Presiden Aleksandar Vucic memenangi kerusi terbanyak di Dewan Bandaraya Belgrade. Pertubuhan Serbia Menentang Kekerasan (SPN) mendakwa hasil itu dicapai melalui penipuan pengundi.

Kekerasan awal

Dalam minggu selepas pilihan raya, pembangkang menganjurkan beberapa perhimpunan di Belgrade, beberapa daripadanya dilanda keganasan.

Semasa perhimpunan di hadapan Suruhanjaya Pilihan Raya Republik minggu lalu, ahli statistik terkemuka Serbia Milorad Kovacevic dan beberapa rakannya dilaporkan diserang oleh aktivis. Polis merampas beberapa pisau dan pemukul dari perusuh, media tempatan melaporkan.

Tindak balas pegawai pilihan raya

Suruhanjaya itu mengutuk keganasan dan mendakwa perhimpunan itu cuba mengganggu aktivitinya. Ketua suruhanjaya itu, Vladimir Dimitrijevic, menyatakan harapan bahawa ia adalah insiden berasingan dan bahawa sebarang usaha masa depan untuk mencabar keputusan pilihan raya akan kekal sah.

Badan itu menyiasat dakwaan pembangkang bahawa ‘pengundi hantu’ dibenarkan untuk mengundi di Belgrade, tetapi melaporkan pada Ahad bahawa ia tidak mendapati bukti bahawa pilihan raya itu telah ‘dicuri’.

Rusuhan Ahad

Pada petang Ahad, beratus-ratus penunjuk perasaan pro-pembangkang berkumpul di pusat Belgrade selepas dirangsangkan oleh SPN. Ketua pembangkang Marinika Tepic, yang mengisytiharkan mogok lapar minggu lalu dan mendakwa hidup dengan infusi IV, dilarang memasuki bangunan Suruhanjaya Pilihan Raya. Sementara itu, pentas improvisasi didirikan berhampiran kediaman presiden, dengan penceramah dan pemenjadi mengapi-apikan orang ramai.

Marinika Tepic di pintu masuk Suruhanjaya Pilihan Raya.


© Facebook / Marinika Tepic

Kemudiannya pada petang itu, sesetengah aktivis menyerbu dewan bandaraya, mendakwa mereka sedang mencari ‘untuk membebaskan institusi’. Polis campur tangan dan mengusir mereka.

Aleksandar Sapic, ketua pentadbiran bandaraya sementara, berkongsi imej kerosakan yang disebabkan oleh perusuh di bangunan bersejarah itu, memanggilnya ‘tidak boleh diperbaiki’. Beliau mengisytiharkan bahawa Serbia perlu dilindungi daripada penggunaan keganasan untuk keuntungan politik. Beliau menggunakan istilah ‘Maidanization’, merujuk kepada rampasan bersenjata 2014 di Kiev, yang menetapkan latar belakang permusuhan semasa antara Rusia dan Ukraine.

‘Revolusi warna’

Presiden Vucic mengutuk rusuhan itu, memanggilnya cubaan ‘revolusi warna’ dan mendakwa bahawa sebuah negara asing telah memperingatkan kerajaannya mengenai ancaman sebelumnya. Perdana Menteri Ana Brnabiс mengucapkan terima kasih kepada perkhidmatan khas Rusia kerana memberikan maklumat kepada Belgrade.

Istilah ‘revolusi warna’ kerap digunakan untuk pemberontakan besar-besaran oleh kuasa-kuasa politik yang dikatakan pro-demokrasi pada tahun 1990-an dan 2000-an, termasuk di Yugoslavia pada tahun 2000. Rusia dan beberapa negara lain melihat gelombang itu sebagai direka oleh Barat untuk tujuan geopolitiknya, dan dilaksanakan melalui NGO, media, dan parti yang dibiayai oleh Amerika Syarikat dan sekutunya.

Kerajaan Vucic telah diberikan dilema menengah konfrontasi semasa antara Rusia dan Barat. Ia sedang mencari keahlian EU untuk Serbia, yang akan memerlukan penyelarasan semula dasar luar Serbia dengan Brussels. Walau bagaimanapun, Vucic menolak panggilan Barat untuk memutuskan hubungan dengan Rusia dan menyertai kempen sanksi AS terhadap Moscow.

Menanggapi kekacauan di Belgrade, jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova mendakwa ia adalah “cubaan jelas oleh Barat kolektif untuk mengganggu keadaan di negara melalui rampasan ‘maidan’,” menurut RIA Novosti.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.