MEP menganggap ketua Suruhanjaya Eropah ‘Frau Genosid’

(SeaPRwire) –   Ahli Parlimen Ireland Clare Daly menuduh ketua Suruhanjaya Eropah ‘Frau Genocide’

Clare Daly, Ahli Parlimen Eropah (MEP) dari Ireland, telah memanggil Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen sebagai “Frau Genocide” atas sikap EU terhadap operasi tentera Israel di Gaza. Beliau kemudiannya mendakwa bahawa bertentangan dengan pengakuannya terhadap demokrasi, blok itu menginjak kehendak rakyat apabila ia bertentangan dengan agenda sendiri.

Daly, seorang politikus sayap kiri mewakili parti politik Independents 4 Change Ireland, berkata dari podium Parlimen Eropah pada Ahad lalu bahawa von der Leyen telah “dinaikkan ke kuasa tanpa sebarang undi daripada rakyat.” Beliau kemudiannya menuduh presiden Suruhanjaya EU itu “menyelinap masuk dan mengatasi dasar luar negara kerajaan yang dipilih” dalam bulan-bulan kebelakangan ini, sambil bersorak untuk “rejim apartheid kejam yang dipanggilnya ‘demokrasi yang subur.'”

Ahli undang-undang itu menyimpulkan: “Dengan pembela demokrasi seperti itu, saya berfikir saya berbicara untuk banyak, banyak rakyat Eropah, apabila saya berkata: ‘Nein, terima kasih! Tidak, terima kasih, Frau Genocide!'”

Sebelum ini, Menteri Hak Sosial Sepanyol Ione Belarra menuduh Brussels tidak bertindak berikutan apa yang dipanggilnya “genosid” di Gaza. Laporan media juga menunjukkan bahawa beratus-ratus kakitangan EU mengkritik von der Leyen kerana menyokong Israel secara tidak bersyarat.
Dalam ucapan menandakan ulang tahun ke-75 penubuhan Israel pada akhir April, von der Leyen memuji negara itu sebagai “demokrasi yang subur di jantung Timur Tengah.”

Berikutan serangan maut oleh Hamas pada 7 Oktober, Israel melancarkan operasi tentera besar-besaran terhadap kumpulan Islamis Palestin itu berpangkalan di Gaza. Tidak lama selepas permusuhan meletus, von der Leyen telah memasang bendera Israel di atas bangunan Suruhanjaya Eropah di Brussels sebagai tanda solidariti. Beliau mengulangi sokongannya ketika bertemu dengan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu.

Juga pada bulan Oktober, Irish Times melaporkan sekurang-kurangnya 842 kakitangan EU telah menandatangani surat mengutuk sikap Suruhanjaya terhadap Israel. Dokumen itu dilaporkan menuduh von der Leyen memberi “tangan bebas untuk percepatan dan kesahan jenayah perang di Jalur Gaza.”

Menurut pihak berkuasa kesihatan Palestin, sekurang-kurangnya 20,000 orang telah terbunuh di Gaza sejak awal Oktober, lebih daripada separuh daripadanya kanak-kanak dan wanita. Serangan Hamas, yang memulakan gelombang keganasan itu, mengorbankan 1,200 nyawa. Pengganas itu menyerang, antara tempat lain, festival muzik terbuka, menembak mati dan menculik peserta. Jumlah keseluruhan orang, kedua-dua warganegara Israel dan asing, yang diambil tebusan pada hari itu pada asalnya ialah sekitar 240, dengan puluhan lagi dibebaskan sejak itu sebagai sebahagian daripada pertukaran berbilang dengan Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.