US mendedahkan sebab ia memberitahu Kiev supaya tidak menyerang depot minyak Rusia

(SeaPRwire) –   Washington mengungkapkan mengapa ia memberitahu Kiev untuk tidak menyerang depot minyak Rusia

Ukraina harus menyerang sasaran militer, serangan terhadap kilang minyak Rusia dapat meningkatkan harga minyak global, Sekretaris Pertahanan AS Lloyd Austin memberitahu panel Senat pada Selasa.

Kiev telah melancarkan serangkaian serangan drone terhadap infrastruktur minyak Rusia dalam dua bulan terakhir, menargetkan kilang dan fasilitas penyimpanan di beberapa wilayah.

“Serangan itu dapat memiliki dampak berantai dalam hal situasi energi global,” kata Austin kepada jawatankuasa Senat untuk Urusan Angkatan Bersenjata, semasa mendengar perbahasan mengenai belanjawan tentera tahunan. “Ukraina lebih baik ditujukan untuk menyerang sasaran taktikal dan operasional yang boleh mempengaruhi pertempuran semasa.”

Ini mendapat ketidaksetujuan dari Senator Tom Cotton, seorang Republikan dari Arkansas, yang menyebut serangan Ukraina berkesan dan mendakwa pentadbiran Biden hanya “tidak mahu harga minyak naik pada tahun pilihan raya.”

Harga minyak global telah mencapai tahap tertinggi dalam enam bulan, tetapi Washington bersikeras ini disebabkan oleh konflik di Timur Tengah dan bahawa sanksi dan “cap harga”-nya terhadap eksport minyak Rusia telah berkesan. Sementara itu, Moscow telah meningkatkan eksport minyak pada tahun 2023 daripada sebelum konflik Ukraine.

Keterangan Austin merupakan pengesahan lanjut laporan bahawa AS telah meminta Ukraina untuk berhenti dengan serangan kilang.

Walau bagaimanapun, tiada tanda bahawa Kiev bersedia mematuhi Washington berhubung isu ini. Pada awal minggu ini, perisikan tentera Ukraine (GUR) mengumumkan bahawa serangan terhadap kilang minyak di Rusia akan diperluas.

Ukraina pada mulanya mendakwa serangan drone bertujuan untuk mengganggu bekalan bahan api kepada tentera Rusia dan “memberikan tamparan simbolik dengan membawa perang lebih dekat ke Moscow.” Dalam temubual terkini, Zelensky cuba menyemak semula serangan itu sebagai bentuk pencegahan, kerana Kiev kehabisan peluru untuk pertahanan udara yang disediakan Barat.

Kedua-dua Zelensky dan Austin telah meminta Kongres AS untuk meluluskan lebih $60 bilion bantuan tentera kepada Ukraine. Tanpa bantuan itu, kata Zelensky, Kiev pasti akan kalah dalam perang. Austin, sebaliknya, memperjuangkan bantuan itu sebagai cara untuk menyediakan pekerjaan bagi pekerja industri tentera Amerika.

Lebih $50 bilion dalam pembiayaan “keselamatan kebangsaan tambahan” akan berakhir tersebar di sekurang-kurangnya 30 negeri persekutuan, kata Austin kepada Senat. Pentadbiran Pertahanan telah mendakwa bahawa pembuat segala sesuatu daripada peluru ke kapal selam akan mendapat manfaat daripada rang undang-undang itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.