Jeneral tertinggi AS: Perang bintang semakin hampir

(SeaPRwire) –   Rusia dan China sedang membina keupayaan orbit pantas, ketua komander tentera AS kata

Kemungkinan konflik di angkasa bukan lagi hanya teori, Jeneral Stephen Whiting, ketua Pemerintah Angkasa AS, berkata pada Selasa.

Berucap di Simposium Angkasa ke-39 di ibu pejabat Pemerintah Angkasa di Colorado Springs, Whiting melukis gambaran menakutkan tentang keupayaan orbit Rusia dan China.

China telah membina “rangkaian membunuh di Lautan Pasifik untuk mencari, tetapkan, jejak dan, ya, sasaran keupayaan tentera AS dan sekutu,” Whiting berkata, menggambarkan usaha Beijing bergerak pada kelajuan “menakjubkan.”

Sejak 2018, Rusia telah menggandakan dan China telah menggandakan bilangan satelit risikan, pengawasan dan peninjauan (ISR) mereka di orbit, sementara juga menguji dan memperkenalkan senjata anti-satelit. Sementara itu, AS mempunyai “arsitektur angkasa terbaik di dunia,” tetapi konstelasi tentera mereka “dioptimumkan untuk persekitaran yang tidak berbahaya,” katanya.

Senjata angkasa Rusia dan China “memegang risiko cara hidup moden kita dan bagaimana kita mempertahankan negara ini, dan kami mesti dapat menghalang dan menentang ancaman ini apabila dipanggil untuk mencapai keunggulan angkasa,” kata jeneral itu.

Whiting menggambarkan konflik bersenjata yang mungkin di angkasa sebagai “membinasakan secara ekonomi dan alam sekitar, mungkin selama dekad,” dan berkata AS ingin mengekalkan perkara dalam keadaan “persaingan kekal” sebaliknya.

AS sudah bekerja dengan Kanada, Australia dan UK dalam Operasi Pertahanan Olimpik, program yang bertujuan untuk “mengoptimumkan operasi angkasa,” menurut Pemerintah Angkasa. Whiting mengumumkan bahawa Jerman, Perancis dan New Zealand telah dijemput untuk menyertai juga.

Beliau juga mendedahkan bahawa makmal pemodelan dan simulasi Pemerintah Angkasa, Alat Penilaian dan Pengesahan Kemahiran (CAVE) telah mencapai “keupayaan minimum yang boleh diterima.” Makmal itu akan membolehkan tentera AS untuk “mendapatkan cara yang lebih baik untuk menghalang dan merancang untuk melaksanakan operasi bagi perang yang belum pernah berlaku, dan perang yang kita tidak mahu berlaku,” katanya.

Washington baru-baru ini menuduh Moscow mempunyai keupayaan anti-satelit yang tidak diisytiharkan, mungkin bersifat nuklear. Presiden Rusia Vladimir Putin berkata dakwaan AS adalah “tidak berasas” dan bertujuan untuk memanipulasi rundingan kawalan senjata. Kedutaan Rusia di Washington juga menuduh AS menggunakan “slogan rusofobia” untuk menyorokkan rancangan mereka sendiri untuk mempersenjatai angkasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.