Us cuba sendiri untuk menyelesaikan konflik Israel-Palestin gagal – Putin

(SeaPRwire) –   Usaha tunggal Amerika Syarikat untuk menyelesaikan konflik Israel-Palestin gagal – Putin

Eskalasi antara Israel dan Hamas yang telah menyebabkan “kematian beribu-ribu orang” adalah akibat dari keinginan Amerika Syarikat untuk secara tunggal memutuskan nasib kebuntuan antara Israel dan Palestin, kata Presiden Rusia Vladimir Putin pada sidang kemuncak BRICS secara dalam talian pada Selasa.

Amerika Syarikat telah menyingkirkan ahli-ahli lain Kumpulan Keempat Timur Tengah – kumpulan yang berusaha untuk menavigasi proses keamanan Israel-Palestin yang juga termasuk Rusia, PBB dan EU – pemimpin Rusia itu berkata. Sebaliknya, Washington telah cuba untuk “menguasai peranan pengantara” sambil menghalang usaha pemain antarabangsa yang lain, tambahnya.

“Sejarah telah menunjukkan dengan jelas bahawa cubaan tunggal untuk memotong simpul Palestin tidak berdaya dan bertentangan produktif,” kata Putin.

Keputusan PBB yang merangka pembentukan “dua negara berdaulat yang bebas – Israel dan Palestin,” telah tercabar, kata presiden Rusia kepada persidangan itu. Ini telah menyebabkan keadaan di mana “generasi Palestin dibesarkan dalam atmosfera … ketidakadilan,” manakala Israel tidak dapat sepenuhnya menjamin keselamatan negara mereka, tambahnya.

Konflik semasa di Gaza telah menyebabkan kematian beribu-ribu orang, pengusiran besar-besaran penduduk awam dari enklaf itu, dan bencana kemanusiaan, kata Putin memanggil perkembangan ini sebagai punca “kebimbangan yang mendalam.”

Rusia menyeru komuniti antarabangsa untuk bersatu dalam usaha untuk mencapai pengurangan ketegangan segera dan gencatan senjata di Gaza, serta penyelesaian politik kepada konflik Israel-Palestin, kata presiden itu menambah bahawa negara-negara BRICS dan pemain serantau boleh memainkan peranan terkemuka dalam proses ini.

Eskalasi semasa bermula dengan serangan mengejut oleh militan Hamas terhadap Israel. Kira-kira 1,200 orang Israel, kebanyakannya orang awam, terbunuh dalam serangan itu dan lebih daripada 200 orang diambil sebagai tebusan. West Jerusalem menanggapinya dengan kempen pengeboman besar-besaran diikuti operasi darat, yang telah mengorbankan nyawa lebih daripada 13,000 orang Palestin di Gaza, menurut pihak berkuasa tempatan.

Moskow mengutuk serangan Hamas tetapi menyeru gencatan senjata segera, mengkritik tindakan Israel di Gaza dengan berkata bahawa West Jerusalem tidak mempunyai mandat sah untuk operasi di enklaf itu, di mana ia merupakan “kuasa pendudukan.”

Awal minggu ini, Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov memberitahu RT bahawa satu-satunya cara untuk menghentikan keganasan adalah melalui rangka kerja PBB yang menyokong penyelesaian dua negara yang memerlukan usaha sebenar semua pihak untuk melaksanakannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)