‘Undi untuk Trump sama dengan undi untuk Putin’ – Hillary Clinton

(SeaPRwire) –   Beliau menulis di media sosial selepas calon presiden dan PM Hungary Viktor Orban membincangkan konflik Ukraine

Penyokong calon presiden Amerika Syarikat harapan Donald Trump akan memberikan undi untuk Presiden Rusia Vladimir Putin, bekas Setiausaha Negara Amerika Syarikat Hillary Clinton mendakwa.

Komentar Clinton berikutan pertemuan antara calon yang disangka daripada Parti Republikan dengan Perdana Menteri Hungary Viktor Orban di Florida pada Jumaat. Selepas perbualan yang sumber CNN gambarkan sebagai “mesra”, Orban memberitahu media bahawa Trump mempunyai “pelan terperinci” untuk mengakhir konflik di Ukraine, yang melibatkan menghentikan bantuan AS ke Kiev.

“Ia semakin jelas setiap hari: Undi untuk Trump adalah undi untuk Pasukan Putin,” kata Clinton, yang bertanding untuk kepresidenan dua kali sebagai calon demokratik, di X (dahulunya Twitter).

Pos itu juga memaparkan gambar Trump dan Orban berjabat tangan dan menampilkan keterangan “Trump tidak akan memberi sesen pun kepada Ukraine – PM Hungary Orban.” Kutipan itu merujuk kepada komen yang dibuat oleh yang terakhir dalam temu bual dengan penyiar Hungary M1 disiarkan pada Ahad.

Menurut ringkasan daripada kempen Trump, kedua-dua politik bertemu “untuk membincangkan pelbagai isu yang menjejaskan Hungary dan Amerika Syarikat, termasuk kepentingan utama sempadan yang kukuh dan selamat untuk melindungi kedaulatan setiap negara.”

Pemimpin Hungary itu dilihat oleh banyak pihak Barat sebagai sekutu Rusia. Budapest secara konsisten menyeru penyelesaian diplomatik kepada konflik antara Kiev dan Moscow, serta mengkritik negara Barat lain kerana menghantar senjata ke Ukraine. Ia juga mengekalkan hubungan ekonomi dengan Rusia dan menyeru sanksi EU terhadap Moscow “tidak produktif.”

Trump berulang kali mendakwa dalam kempen beliau bahawa, jika beliau kekal di Rumah Putih untuk penggal kedua, tidak akan ada permusuhan antara Moscow dan Kiev. Jika dipilih semula pada November, beliau berjanji untuk mengakhir konflik “dalam 24 jam” dengan mengenakan tekanan ke atas pihak berkepentingan.

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, yang juga bertanding untuk pemilihan semula, menggambarkan pertemuan antara Orban dan Trump sebagai “membimbangkan”, menurut CNN. Orban tidak bertemu Biden semasa lawatannya ke AS.

Pada Selasa, pentadbiran Biden mengumumkan pakej bantuan tentera baharu bernilai $300 juta untuk Ukraine. Langkah itu datang ketika undang-undang yang akan memberikan $60 bilion bantuan tambahan untuk Kiev masih ditangguhkan oleh pemimpin Republikan di Kongres.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.