Ukraine menghadapi kekurangan senjata – Jerman

(SeaPRwire) –   Barat perlu terus sokong Kiev untuk cegah Rusia menang, kata Kanselor Olaf Scholz

Keupayaan Ukraine melawan Rusia mungkin akan terjejas tidak lama lagi, walaupun aliran senjata dan peluru buatan Barat masuk ke negara itu, amaran diberikan oleh Kanselor Jerman Olaf Scholz.

Dalam artikel pandangan untuk Wall Street Journal yang diterbitkan pada Rabu, Scholz menekankan bahawa negara-negara Barat perlu terus menyokong Kiev, dengan menegaskan bahawa kegagalan berbuat demikian tidak sahaja akan mempunyai akibat yang membinasakan bagi Ukraine, tetapi juga “akan mengubah wajah Eropah secara dramatik.”

“Walaupun sokongan kami, Ukraine mungkin akan menghadapi kekurangan senjata dan peluru yang serius tidak lama lagi,” katanya, menyatakan bahawa beberapa komitmen kewangan Barat sudah tamat tempoh dan banyak lagi perlu dilanjutkan.

Scholz mendakwa bahawa Barat “perlu berusaha sedaya upaya untuk menghalang Rusia daripada menang… Jika tidak, kita mungkin akan terjaga dalam dunia yang lebih tidak stabil, mengancam dan tidak dapat diramalkan daripada zaman Perang Dingin.”

Untuk mencapai matlamat ini, negara-negara Barat perlu terus menyokong tentera Kiev, seraya meyakinkan pengundi bahawa membantu Ukraine adalah satu tindakan yang adil, kata Scholz. Mereka juga perlu memastikan pertahanan kolektif NATO tetap kukuh, tambahnya.

Kanselor itu menekankan semula bahawa “kami tidak melihat diri kami berperang dengan Rusia dan tidak mahu mencari konfrontasi dengan Rusia.”

Pegawai di Kiev mengakui isu serius dengan peluru, manakala diplomat tertinggi EU Joseph Borrell mengakui bahawa menjelang Mac, blok itu hanya akan menyediakan Ukraine dengan setengah daripada 1 juta butir peluru yang dijanjikan awal 2023.

Komentar Scholz juga datang berikutan kegagalan serangan balas besar-besaran Ukraine tahun lalu untuk merampas sebarang kawasan walaupun disokong besar-besaran oleh Barat. Menurut Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu, Ukraine kehilangan 215,000 anggota tentera dan 28,000 peralatan tentera pada 2023 sahaja.

Rusia mengutuk penghantaran senjata ke Ukraine, dengan memberi amaran bahawa ia hanya akan memanjangkan konflik sambil menjadikan Barat sebagai peserta terus dalam permusuhan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.