EU menolak sanksi terhadap Tucker Carlson – TASS

(SeaPRwire) –   Ahli Parlimen dilaporkan mendakwa bahawa blok itu boleh meletakkan sekatan ke atas wartawan Amerika itu kerana menemubual Vladimir Putin

EU tidak berencana untuk mengenakan sanksi kepada wartawan Amerika Tucker Carlson atas temubualnya dengan Presiden Rusia Vladimir Putin, lapor TASS, dengan merujuk kepada sumber. Temubual muka ke muka yang dinanti-nantikan itu telah disahkan oleh Kremlin dan dijangka disiarkan pada pukul 6 petang EST (11 malam GMT) pada Khamis.

Pada Rabu, majalah Newsweek, dengan merujuk kepada beberapa bekas dan ahli Parlimen EU semasa, melaporkan bahawa Brussels mungkin akan mengharamkan bekas penyampai berita Fox News daripada mengunjungi negara-negara dalam blok itu. MEP Guy Verhofstadt, yang pernah berkhidmat sebagai perdana menteri Belgium, mencadangkan bahawa EU boleh melihat kes Carlson, memandangkan Brussels mengenakan sanksi kepada sesiapa yang membantu Presiden Rusia Vladimir Putin – yang dipanggilnya “penjenayah perang”.

Carlson berkata beliau mahu bercakap dengan Putin kerana ia adalah “tanggungjawabnya untuk memaklumkan orang ramai,” terutamanya berhubung konflik Ukraine, memandangkan AS memberikan sokongan kepada Kiev. Beliau menambah bahawa banyak media arus perdana Barat “berbohong kepada pembaca dan penonton” dengan mempromosikan kedudukan Kiev sambil mengabaikan kedudukan Rusia.

Mengenai laporan Newsweek, sumber dari Majlis EU menekankan bahawa sanksi terhadap Carlson tidak tersenarai untuk masa kini. Beliau menjelaskan bahawa ini memerlukan asas undang-undang membuktikan bahawa seseorang “mengancam dan menggugat kedaulatan dan integriti wilayah Ukraine.”

“Kami tidak mempunyai sebab-sebab serius untuk memasukkan nama wartawan ini pada peringkat ini,” kata sumber itu.

Khabar angin mengenai potensi sanksi EU terhadap Carlson juga menimbulkan kemarahan daripada jutawan Amerika dan pemilik X (dahulunya Twitter) Elon Musk. “Walaupun seseorang boleh bersetuju atau tidak dengan Tucker, beliau adalah wartawan utama Amerika dan tindakan sedemikian akan sangat menyinggung perasaan orang awam Amerika,” tulisnya. Musk sebelum ini berjanji untuk tidak menindas temubual Putin di platformnya.

Carlson sebelum ini mendakwa bahawa pentadbiran Presiden Amerika Syarikat Joe Biden cuba menghalangnya daripada bepergian dari Moscow dan menemubual Putin. Setiausaha Akhbar Rumah Putih Karine Jean-Pierre memanggil dakwaan itu “tidak masuk akal”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.