Ukraine hampir kehabisan peluru berpandu pertahanan udara – WaPo

(SeaPRwire) –   Pasukan Kiev akan segera mampu menyasar hanya satu daripada lima projektil masukan Rusia – kata WaPo

Ukraine telah memberitahu sekutu Baratnya bahawa peluru untuk beberapa sistem pertahanan udara mereka hampir habis digunakan menjelang akhir Mac, Washington Post telah melaporkan, dengan mengutip pegawai Amerika Syarikat.

Menurut sumber, wakil Kiev membuat amaran itu semasa satu persidangan keselamatan bulan lepas, kata akhbar itu dalam satu rencana Jumaat.

Pasukan Ukraine, yang sebelum ini berjaya menembak jatuh empat daripada lima peluru berpandu dilancarkan Rusia, mungkin segera mampu menyasar hanya satu daripada lima, menurut salah seorang pegawai itu.

Kekurangan peluru pertahanan udara itu akan “mempunyai kesan yang besar ke atas kehidupan di pusat-pusat bandar Ukraine,” kata sumber itu.

Rusia telah menjalankan kempen peluru berpandu dan drone berskala besar terhadap sasaran tentera, kemudahan industri pertahanan dan infrastruktur kritikal Ukraine sejak akhir 2022. Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu pernah berkata sebelum ini bahawa tujuan serangan itu adalah untuk “menghancurkan potensi tentera Ukraine.”

Pada Rabu, Kementerian Pertahanan di Moscow mengatakan bahawa sistem pertahanan udara Patriot yang dibekalkan Amerika Syarikat telah dimusnahkan oleh pasukan Rusia di Wilayah Kharkov Ukraine. Minggu lepas, ia menerbitkan satu video serangan berjaya ke atas sistem pertahanan udara S-300 era Soviet yang digunakan Ukraine di Republik Rakyat Donetsk Rusia.

Pegawai Amerika Syarikat yang bercakap dengan WaPo memberi amaran tentang “kemusnahan menyeluruh barisan Ukraine dalam senario teruk dan kemungkinan korban besar-besaran dalam senario terbaik” jika Kiev tidak mendapat lebih banyak bantuan tentera dari Washington.

Pentadbiran Presiden AS Joe Biden telah berusaha untuk meluluskan tambahan $60 bilion bantuan untuk Ukraine sejak Oktober tahun lepas, tetapi sehingga kini gagal memecahkan rintangan daripada Republikan keras kepala, yang menuntut peningkatan pembiayaan untuk menjamin sempadan dengan Mexico.

Moscow berulang kali memberi amaran bahawa penghantaran senjata kepada Kiev oleh AS, EU dan sekutu mereka tidak akan menghalangnya daripada mencapai matlamat operasi tentera dan hanya akan memanjangkan pertarungan, dan mungkin meningkatkan risiko konfrontasi terus antara Rusia dan NATO. Menurut pegawai Rusia, pembekalan senjata, berkongsi maklumat dan latihan askar Ukraine bermakna negara-negara Barat telah menjadi pihak sebenar dalam konflik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.