Pendakwa Raya AS mahu hukuman 50 tahun penjara ke atas Bankman-Fried

(SeaPRwire) –   Persidangan pemberian hukuman Bankman-Fried dijadualkan pada akhir bulan ini

Peguam Persekutuan telah meminta tempoh penjara antara 40 hingga 50 tahun untuk Sam Bankman-Fried, pengasas pertukaran mata wang kripto FTX, atas penipuan besar-besaran yang menyebabkan kejatuhan syarikat.

Peguam juga telah meminta supaya tertuduh diarahkan membayar pampasan sebanyak $11 bilion semasa dihukum pada 28 Mac di Mahkamah Daerah Amerika Syarikat di Manhattan. Jabatan probation persekutuan secara berasingan mengesyorkan hukuman 100 tahun untuk Bankman-Fried, 32 tahun. Beliau menghadapi hukuman maksimum 110 tahun.

Pada November, Bankman-Fried didapati bersalah atas tujuh pertuduhan penipuan dan konspirasi yang berkaitan dengan pertukaran mata wang kriptonya yang gagal, FTX, yang kedua terbesar pada masa kebangkrapannya, dan dana pelaburan berkaitan.

“Dalam setiap bahagian perniagaannya, dan berhubung setiap jenayah yang dilakukan, tertuduh menunjukkan ketidakhormatan yang luar biasa terhadap peraturan undang-undang,” kata peguam dalam fail yang diterbitkan pada Jumaat. Mereka menambah bahawa jenayah “bersejarah” Bankman-Fried melibatkan lebih satu juta mangsa yang berpotensi dan kerugian melebihi $10 bilion.

Mereka menekankan bahawa tertuduh “memahami peraturan, tetapi memutuskan ia tidak terpakai kepadanya.”

Bankman-Fried ditahan pada Disember lalu atas senarai panjang pertuduhan penipuan selepas pertukaran mata wang kriptonya yang pernah berjaya, FTX, secara tiba-tiba memfailkan kebangkrutan. Peguam berkata beliau menggelapkan $8 bilion wang pelanggan untuk membuat pelaburan, membeli hartanah, dan menutup kerugian di dana pelaburan berasingan, antara lain, di mana beliau menghadapi satu pertuduhan penipuan wayar, dua pertuduhan konspirasi untuk melakukan penipuan, dan satu pertuduhan konspirasi pencucian wang.

Kerajaan juga mendakwa bahawa Bankman-Fried meminjam jumlah wang yang besar daripada FTX bagi pihak dana pelaburannya, Alameda Research, dan berbohong kepada juruaudit mengenai pengurusan risiko firma. Ketua eksekutif bekas dana itu dan bekas teman wanita Bankman-Fried, Caroline Ellison, telah mengaku bersalah kepada pertuduhan berasingan atas peranannya dalam rancangan itu, dan memberi keterangan terhadap Bankman-Fried semasa perbicaraannya.

Seperti cerita ini? Kongsikan dengan kawan!

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.