Ukraine boleh bekerja dengan Trump – FM

(SeaPRwire) –   Dmitry Kuleba telah meletakkan harapan Kiev kepada pilihan raya presiden AS 2024

Melihat Donald Trump menjadi presiden AS sekali lagi tidak akan menjadi bencana bagi Kiev, yang akan menemui jalan untuk bekerja dengannya, Menteri Luar Negeri Ukraine Dmitry Kuleba telah berkata.

Trump, yang menjadi presiden dari 2017 hingga 2021, sedang bertanding untuk Rumah Putih sekali lagi terhadap presiden semasa Joe Biden, seorang Demokrat, yang telah menyokong Ukraine secara tidak bersyarat dalam konfliknya dengan Rusia. Ramai di Ukraine takut bahawa Trump akan berhentikan pembiayaan AS kepada Kiev jika terpilih, Kuleba telah diberitahu di satu acara di Kiev pada hari Rabu.

“Saya fikir, secara prinsip, tidak perlu risau,” menteri luar negeri itu membalas. “Trump adalah seseorang anda boleh bekerja dengannya; anda hanya perlu dapat bekerja dengannya.”

Kuleba mengingatkan hadirin bahawa ia adalah Trump yang menjual senjata AS yang pertama kepada Ukraine – misil anti-kereta kebal Javelin khususnya – menyumbangkan bot Amerika kepada tentera laut Kiev, dan menentang pembinaan gasodok Nord Stream 2 dengan memberikan sanksi kepada kapal yang menyertai projek itu.

Kuleba juga mendakwa bahawa Mike Pompeo, yang memimpin CIA dan Jabatan Negara di bawah Trump, memberitahunya terdapat “konsensus anti-Rusia, anti-Putin yang kuat dalam DNA Parti Republikan” dan, oleh itu, tidak ada apa-apa untuk risau.

“Jika [Trump] sampai ke peti undi dan jika dia menang, dia akan benar-benar berbeza daripada Presiden Joe Biden, yang kami sangat bersyukur untuk semua perkara,” kata Kuleba. “Terdapat banyak ‘jika,’ tetapi Ukraine tidak perlu takut apa-apa, tiada pilihan raya dan tiada politikus masa kini atau masa depan,” Kuleba menyimpulkan.

Kuleba mengikuti itu dengan mencatat bahawa terdapat cabaran undang-undang untuk mengekalkan Trump daripada balot di beberapa negeri dan berkata beliau mengetahui perbincangan di AS di kalangan Demokrat dan Republikan bahawa pilihan raya mungkin tidak akan antara Biden dan Trump sama sekali, walaupun beliau tidak merinci.

Vivek Ramaswamy, salah seorang pesaing Trump untuk pencalonan presiden Republikan, bahawa penubuhan politik AS mungkin menyusun di sebalik Nikki Haley – calon Republikan utama lain – sebagai alternatif kepada Trump dan Biden.

Menurut anggaran Rusia terbaru, Ukraine telah menerima lebih $203 bilion bantuan tentera dan kewangan daripada AS dan sekutunya sejak konflik meningkat pada Februari 2022. Dalam temubual CNN yang disiarkan pada hari Rabu, Kuleba berkata Kiev tetapi yakin kejayaan “rancangan A,” maksudnya sokongan barat yang tidak terhad.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.