Dokumen Epstein mendedahkan keterlibatan kerajaan

(SeaPRwire) –   Dokumen tersebut juga mendedahkan butir-butir tentang persahabatan pedofil itu dengan nama-nama berprofil tinggi seperti Putera Andrew dan Bill Clinton

Kira-kira 1,000 muka surat dokumen mahkamah dari kes fitnah 2015 terhadap pedofil Jeffrey Epstein yang telah meninggal dunia telah dibuka semula pada Rabu, mendedahkan butir-butir baru tentang operasinya, termasuk tahap toleransi kerajaan AS yang kelihatan terhadap aktiviti salasinya.

Profesor undang-undang Harvard dan penyokong vokal untuk pembatalan undang-undang umur kekeruhan Alan Dershowitz didedahkan terlibat secara mendalam dalam merundingkan perjanjian tidak menuntut tahun 2007 yang terkenal itu yang melindungi Epstein daripada akibat meliwat berpuluh-puluh jika tidak beratus-ratus gadis bawah umur, di mana dia mengelak daripada tuduhan perdagangan seks persekutuan persekutuan dengan mengaku bersalah kepada kesalahan negeri peringkat rendah dan menjalani hanya 13 bulan dalam penjara separuh masa.

Dershowitz melawat rumah Epstein di Florida “agak kerap” dan menerima urutan di sana, menurut keterangan bersumpah dari pekerja Epstein Juan Alessi. Memandangkan hampir setiap saksi yang ditemubual menerangkan bahawa “urutan” bermaksud “seks,” peguam Bradley Edwards mendakwa dalam permohonan 2014 bahawa keterlibatan Dershowitz dalam merangka perjanjian tidak menuntut ” memberikan perlindungan untuk dirinya terhadap pendakwaan jenayah di Florida untuk meliwat [mangsa Epstein Virginia Roberts Giuffre]” melanggar Akta Hak Mangsa Jenayah, kerana perjanjian itu “memberikan kekebalan daripada pendakwaan persekutuan di Daerah Selatan Florida bukan sahaja kepada Epstein, tetapi juga kepada ‘sebarang pesalah bersama yang mungkin Epstein’.

Dokumen tersebut juga menimbulkan persoalan tentang keberkesanan penafian beberapa individu yang dinamakan bahawa mereka tidak mengetahui nafsu Epstein yang rakus untuk apa yang ‘madam’nya, penjenayah seks kanak-kanak yang disabitkan Ghislaine Maxwell, merujuk sebagai “nubiles“.

Pemijat” Epstein Johanna Sjoberg mendakwa semasa pemeriksaan bahawa apabila ahli sihir David Copperfield telah mempersembahkan untuk Epstein dan tetamu-tetamunya di rumah penjenayah itu, beliau telah secara khusus “mempersoalkan [dia] jika [dia] mengetahui gadis-gadis menerima bayaran untuk mencari gadis-gadis lain“.

Walaupun persahabatan bekas Presiden AS Bill Clinton dengan Epstein – yang termasuk berpuluh-puluh lawatan di pesawat peribadinya, Lolita Express – telah lama menjadi pengetahuan umum, keterangan pemeriksaan Sjoberg mencatat bahawa Epstein secara peribadi memberitahu beliau bekas presiden itu “menyukainya muda, merujuk kepada gadis-gadis.

Sjoberg juga mengatakan beliau bertemu Putera Andrew apabila putera diraja itu melawat rumah Epstein di Manhattan, di mana Maxwell membawa keluar “boneka Putera Andrew,” dikatakan dari “satu penerbitan dari satu rancangan di BBC,” dan meletakkannya pada pangkuan Giuffre dengan tangannya di atas buah dada beliau sementara ‘putera sebenar‘ duduk pada – dan menggerayangi – Sjoberg dengan cara yang sama. Foto itu tidak termasuk dalam pembongkaran dokumen itu, bagaimanapun, dan Sjoberg mendakwa beliau tidak pernah melihatnya selepas diambil.

Billionaire pelabur Glenn Dubin dan bekas tukang masak peribadinya Rinaldo Rizzo, bekas CEO Victoria’s Secret Les Wexner, bekas gabenor New Mexico Bill Richardson, dan magnat hotel Tom Pritzker tergolong dalam beratus-ratus lelaki yang dinamakan dalam dokumen yang dibuka semula itu sebagai terlibat dalam operasi penyekatan seks dan pengumpulan maklumat Epstein yang meluas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.