UK tidak lagi akan memberikan penghalang pubertas pada kanak-kanak

(SeaPRwire) –   Ubat-ubatan yang menghalang puberti diketahui menyebabkan kesan sampingan yang tidak boleh diubati semula kepada kanak-kanak ‘transgender’

Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan (NHS) United Kingdom akan berhenti memberikan ubat-ubatan yang menghalang puberti kepada kanak-kanak di klinik yang dipanggil ‘identiti gender’, ia mengumumkan pada Selasa. Kerajaan konservatif UK menyambut keputusan “tanda penting.”

Keputusan itu dilaporkan oleh beberapa media British dan datang selepas konsultasi awam empat tahun dan siasatan ke atas aktiviti Perkhidmatan Pembangunan Identiti Gender (GIDS) NHS, yang dijalankan oleh Tavistock dan Perkhidmatan Kesihatan Mental NHS Trust di London.

Klinik Tavistock telah ditutup pada tahun 2022 selepas penyiasat membuat kesimpulan bahawa doktornya “tergesa-gesa” membawa kanak-kanak – sesetengah berusia tujuh tahun – ke dalam prosedur menukar jantina yang eksperimen dan mengubah hidup.

Ubat-ubatan yang menghalang puberti mencegah badan daripada menjalani perubahan fizikal yang biasa berlaku semasa puberti. Pada lelaki, ia menghadkan pertumbuhan zakar dan testis dan mencegah tumbuhnya bulu muka; pada wanita ia melambatkan perkembangan payudara dan mencegah haid. Pesakit yang mengambil ubat penghalang puberti sering mengikuti rawatan ini dengan terapi hormon jantina silang dalam cubaan untuk mengubah jantina mereka.

Walaupun penyokong ubat-ubatan ini mengekalkan bahawa perubahan adalah boleh dibalik, ubat penghalang puberti telah dikaitkan dengan dan pada pesakit, kadang-kadang lama selepas rawatan berhenti. Keputusan mahkamah pada tahun 2020 melarang preskripsi ubat-ubatan ini kepada kanak-kanak di bawah umur 16 tahun, tetapi penghakiman itu dibatalkan dalam keputusan lain tahun berikutnya.

Menteri Kesihatan Maria Caulfield berkata bahawa kerajaan menyambut keputusan “tanda penting,” menambah bahawa “menghentikan preskripsi rutin ubat penghalang puberti akan memastikan bahawa penjagaan berdasarkan bukti, pendapat klinikal pakar dan yang terbaik bagi kebajikan kanak-kanak.

Berikutan pengumuman NHS, ubat penghalang puberti hanya akan diberikan kepada kanak-kanak sebagai sebahagian daripada ujian klinikal.

Walaupun klinik Tavistock akan ditutup, NHS akan membuka dua klinik GIDS baru pada April, satu di London dan satu di Liverpool. Kira-kira 250 pesakit dari klinik Tavistock akan dipindahkan ke kemudahan baru sebaik sahaja mereka dibuka.

Bilangan kanak-kanak yang dirujuk ke GIDS telah meningkat dengan mendadak dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Hanya 100 kanak-kanak dirawat di pusat GIDS pada 2009-2010, satu nombor yang melonjak ke 5,000 pada 2021-2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.