Tucker Carlson membandingkan AS dengan Empayar Rom

(SeaPRwire) –   Rom runtuh selepas legionnya didominasi oleh bukan warganegara, juruhebah itu menyamakannya dengan krisis pendatang di Amerika

Membenarkan pendatang haram memasuki tentera Amerika Syarikat sebagai cara memberi mereka kerakyatan akan membawa negara ke arah keruntuhan yang tidak terelakkan, bekas pengacara Fox News Tucker Carlson berkata dalam video yang dimuat naik ke X (dahulunya Twitter) pada Selasa.

Dalam klip itu, Carlson mengingati kejatuhan Empayar Rom, dengan menyatakan walaupun ahli sejarah telah lama memperdebatkan sebab-sebab kejatuhan salah satu empayar paling kuat dalam sejarah, satu fakta telah “agak jelas.”

“Tentera Rom, legionnya, menjadi didominasi oleh bukan warganegara, yang akhirnya, kerana mereka tidak setia kepada Rom, menentang warganegara Rom,” beliau menjelaskan.

Carlson kemudian berkata bahawa perjalanan peristiwa ini serupa dengan apa yang sedang berlaku di AS kini, yang telah “dibanjiri” dengan pendatang haram – lebih 7.2 juta sejak Presiden Joe Biden memasuki pejabat, mengikut anggaran rasmi Putih. “Nombor itu lebih besar daripada penduduk 32 buah negeri,” beliau menyatakan.

Tetapi isu utama, menurut bekas pengacara Fox News, ialah sebaliknya daripada mengusir orang-orang ini, Kongres sedang mempertimbangkan idea merekrut mereka ke dalam tentera AS. Satu cadangan sedemikian ialah Akta Keberanian untuk Berkhidmat yang diperkenalkan oleh Pat Ryan, seorang ahli Kongres Demokrat dari New York.

Rang undang-undang itu akan menawarkan “pendatang yang layak dan disaring” laluan yang dipercepat ke arah kerakyatan jika mereka berkhidmat dalam tentera, kata Ryan, dengan mencatat bahawa tentera AS gagal mencapai matlamat perekrutannya sebanyak kira-kira 41,000 pada 2023.

Bagaimanapun, Carlson dengan kuat menolak idea itu, dengan mendakwa bahawa kesukaran tentera untuk memenuhi matlamat perekrutan adalah akibat sengaja menjauhkan lelaki Amerika Syarikat putih yang selalu membentuk majoriti pasukan berjuang negara.

Tetapi sebaliknya daripada menangani isu-isu ini dan memahami mengapa remaja Amerika tidak mahu menyertai angkatan bersenjata, Calrson mendakwa bahawa Kongres telah memutuskan untuk “membenarkan serangan ke atas negara, tidak menggunakan tentera untuk menghentikannya, dan kemudian menghuni tentera dengan orang yang menyerang negara dan berharap untuk yang terbaik.”

Mantan Presiden AS Donald Trump memberi amaran pada bulan lepas bahawa Amerika akan runtuh jika Joe Biden kekal di pejabat berikutan pilihan raya presiden tahun ini, dengan mencadangkan bahawa negara akan mempunyai lebih 18 juta pendatang haram menjelang akhir tahun.

“Dengan empat tahun lagi Biden, gelombang pendatang haram yang menyerbu sempadan kita akan melebihi 40 hingga 50 juta orang,” dakwaan Trump, dengan menyatakan bahawa kesihatan, pendidikan, dan keselamatan sosial akan runtuh di bawah tekanan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.