Trump tidak menolak memotong bantuan kepada Israel

(SeaPRwire) –   Mantan presiden AS tidak menolak memotong bantuan kepada Israel

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump enggan menolak menahan bantuan tentera kepada Israel untuk memaksa pengakhiran perang di Gaza. Dahulu seorang pendukung teguh Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, Trump kini mendakwa bahawa pemimpin Israel dan tentera negaranya telah gagal dalam perang dengan Hamas.

Dalam temubual dengan majalah Time yang diterbitkan pada Selasa, Trump berpegang pada desakannya pada bulan lepas bahawa Israel hendaklah “selesaikan [perang] mereka” sebelum kehilangan lebih banyak sokongan antarabangsa.

“Saya fikir bahawa Israel telah melakukan satu perkara dengan sangat buruk: hubungan awam,” kata Trump kepada pihak berkuasa itu, tambahnya bahawa beliau berfikir tentera Israel tidak sepatutnya “menghantar gambar setiap malam bangunan yang runtuh dan dibom.”

Apabila ditanya sama ada beliau akan menolak menahan atau mengenakan syarat kepada bantuan tentera AS kepada Israel untuk membawa perang ke penghujung, Trump menjawab “tidak,” sebelum melancarkan kritikan pedas terhadap Netanyahu.

“Saya mempunyai pengalaman buruk dengan Bibi,” katanya, merujuk kepada Netanyahu dengan nama samaran beliau. Trump mengingati bagaimana Netanyahu kononnya berjanji mengambil bahagian dalam serangan udara AS yang membunuh komander tentera Iran Qassem Soleimani pada Januari 2020, sebelum menarik diri pada saat terakhir.

“Itulah sesuatu yang saya tidak akan lupakan,” kata Trump kepada Time, tambahnya bahawa insiden “menunjukkan sesuatu kepada saya.”

Netanayhu, katanya, “betul-betul dikritik kerana apa yang berlaku pada 7 Oktober,” merujuk kepada serangan Hamas ke atas Israel. “Dan saya fikir ia memberi kesan mendalam ke atasnya, walaupun semua perkara. Kerana orang mengatakan bahawa perkara itu tidak sepatutnya berlaku.

Israel mempunyai “peralatan paling canggih,” beliau teruskan. “Semuanya ada untuk menghalang perkara itu. Dan ramai orang tahu tentangnya, anda tahu, beribu-ribu orang tahu tentangnya, tetapi Israel tidak tahu tentangnya, dan saya fikir dia disalahkan dengan sangat kuat kerana perkara itu.”

Trump bukan orang pertama yang mendakwa bahawa tentera dan kerajaan Israel gagal bertindak balas terhadap amaran serangan akan datang oleh Hamas. Menurut laporan media Israel, beberapa kakitangan tentera dan perisikan cuba memperingatkan para atasan mereka bahawa serangan sedang dalam perancangan, manakala pegawai Mesir memberitahu Agensi Berita Associated Press bahawa mereka memberitahu rakan sejawatan mereka di Israel dalam minggu-minggu sebelum 7 Oktober.

Trump merupakan sekutu rapat Netanyahu semasa tempoh beliau di Rumah Putih, dan menggambarkan dirinya sebagai “presiden AS paling pro-Israel dalam sejarah.” Beliau mengenakan sanksi ke atas Iran atas permintaan Netanyahu, memindahkan kedutaan AS di Israel ke Baitulmuqaddis Barat, dan menjadi pengantara Persetiaan Abraham, yang menyaksikan Israel menormalisasikan hubungan dengan Bahrain, Emiriah Arab Bersatu, Maghribi, dan Sudan.

Apabila ditanya sama ada beliau boleh bekerja lebih baik dengan pesaing politik utama Netanyahu, Benny Gantz, jika beliau kembali ke Rumah Putih selepas pilihan raya presiden November, Trump tidak memberi jawapan terus. Walau bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa “Gantz baik,” dan bahawa terdapat “beberapa orang yang sangat baik yang saya kenali di Israel yang boleh melakukan kerja yang baik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.