Hubungan Rusia memberi semangat kepada Korea Utara – Pentagon

(SeaPRwire) –   Menteri Pertahanan AS Lloyd Austin mendakwa Pyongyang menjadi “lebih yakin” oleh hubungannya dengan Moscow

Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin telah meningkatkan amaran terhadap kerjasama strategik Korea Utara yang semakin meningkat dengan Rusia, mengatakan persekutuan yang berkembang itu telah meningkatkan keyakinan pemimpin Kim Jong-un.

Austin membuat komen-komennya dalam keterangan kepada Jawatankuasa Perkhidmatan Tentera Dewan Perwakilan AS pada Selasa. Hubungan antara Moscow dan Republik Demokratik Rakyat Korea (DPRK) telah diperkukuh sejak Kim bepergian ke Rusia pada September lalu untuk berbincang dengan Presiden Vladimir Putin. Menteri Pertahanan Rusia dan Korea Utara bertemu pada Julai lalu di Pyongyang.

“Korea Utara, sekali lagi, menjadi lebih yakin kerana persahabatannya dengan Putin,” kata Austin. Beliau juga merujuk kerjasama yang semakin meningkat antara Rusia, Korea Utara, Iran dan Republik Rakyat China (PRC).

“Ini sangat membimbangkan: sesuatu yang kita perlu awasi, sesuatu yang kita perlu pastikan bahawa kami mempunyai keupayaan dan kapasiti untuk bekerja sama dengan sekutu kami untuk terus menghalang dan terus mempromosikan keamanan dan kestabilan di setiap kawasan,” kata Austin. Beliau menambah, “Hubungan semakin erat antara PRC, Rusia, DPRK dan Iran adalah membimbangkan, dan ini adalah sesuatu yang kami awasi dengan sangat rapat.”

Jeneral Charles Brown daripada Ketua Turus Bersama AS bersetuju, mengatakan ancaman yang dibawa oleh Rusia, China, Korea Utara dan Iran adalah “saling berkaitan.”

Austin juga mendakwa Rusia berpaling kepada DPRK untuk peluru meriam tambahan dan bekalan peluru lain untuk mengisi semula persediaannya dalam konflik Ukraine. Pegawai Korea Utara dan Rusia telah menafikan tuduhan pemindahan senjata dari Pyongyang. Mereka juga menuduh AS dan sekutu-sekutunya di Asia Timur Laut memperburuk ketegangan di rantau itu dengan bersiap untuk perang dengan DPRK.

Korea Utara telah meningkatkan ujian rudal sejak konflik Rusia-Ukraine bermula pada Februari 2022, dan telah menolak kemungkinan penyatuan semula dengan Korea Selatan. Kementerian Luar Negeri Korea Utara menyatakan kerjasama yang meningkat dengan Rusia akan membantu mempertahankan “kepentingan inti” kedua-dua negara dan membantu menubuhkan “urus tadbir dunia berbilang kutub.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.