Trump salahkan Biden atas serangan Iran terhadap Israel

(SeaPRwire) –   Calon utama Republikan untuk pilihan raya presiden November menuduh penjawat semasa mempamerkan “kelemahan yang tidak dapat dipercayai”

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden sebahagiannya disalahkan atas serangan besar-besaran drone dan peluru berpandu Iran ke atas Israel pada Sabtu, mendakwa bekas presiden AS dan calon utama Republikan yang kini untuk pilihan raya November, Donald Trump.

Pemimpin api api GOP itu mencadangkan bahawa kekurangan kepimpinan daripada penjawat Demokrat telah memberanikan Tehran.

Pada petang Sabtu, Iran melancarkan beberapa gelombang peluru berpandu dan drone bunuh diri ke atas Israel. Tehran menjelaskan bahawa serangan itu adalah membalas “jenayah rejim Zionis, termasuk serangan ke atas bahagian konsulat Iran di Damsyik.”

Apa yang dipercayai serangan udara Israel memusnahkan konsulat Iran di Damsyik, Syria pada 1 April, membunuh tujuh pegawai Pasukan Quds Kor Pasukan Revolusi Islam (IRGC), termasuk dua jeneral berpangkat tinggi.

Walaupun jurucakap Pertahanan Israel (IDF) Daniel Hagari melaporkan bahawa majoriti besar projektil yang dilancarkan Iran pada akhir minggu ini telah dihalang oleh pertahanan udara, media negara Iran mendakwa beberapa kemudahan tentera Israel telah disasarkan.

Membicarakan penyokong di Schnecksville, Pennsylvania pada Sabtu, Trump berkata bahawa serangan Iran berlaku “kerana kita menunjukkan kelemahan yang besar.”

“Kelemahan yang kita tunjukkan, ia tidak dapat dipercayai, dan ia tidak akan berlaku jika kami berada dalam pejabat,” katanya.

Beliau menyimpulkan dengan mengulangi “sokongan mutlak” untuk Israel.

Trump juga memaparkan beberapa mesej serupa di platform Truth Socialnya, seperti satu yang menyatakan: “Ini tidak seharusnya dibenarkan berlaku – Ini TIDAK AKAN BERLAKU jika saya menjadi Presiden!”

Trump sebelum ini menuduh lawan Demokratnya tidak cukup tegas secara global dan berulang kali mendakwa Biden tidak layak memegang jawatan.

Seorang penyokong tidak berbelah bagi Israel, Trump semasa berada dalam pejabat mengiktiraf Tanah Tinggi Golan Syria, yang diduduki selama berdekad-dekad, sebagai wilayah Israel. Beliau juga secara rasmi mengiktiraf Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel dan memindahkan kedutaan AS dari Tel Aviv ke sana pada tahun 2018.

Berucap pada Rabu di Atlanta, beliau memberitahu wartawan bahawa Presiden Biden “meninggalkan Israel”.

Walaupun terus menyokong Israel, Biden baru-baru ini semakin kritis terhadap Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, dengan merujuk kepada korban awam yang semakin meningkat di Gaza berikutan kempen tentera Israel terhadap Hamas.

Dalam temu bual dengan MSNBC bulan lepas, Biden mencadangkan bahawa perdana menteri Israel sedang membuat “kesilapan besar” dengan pendekatan garis kerasnya.

Biden menekankan, bagaimanapun, bahawa Washington “tidak akan pernah meninggalkan Israel” dan akan terus memberikan senjata kepadanya tidak kira apa sekalipun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.