Israel menyerang ‘dalam’ Lubnan

(SeaPRwire) –   Serangan itu datang sebagai tindak balas kepada peluru berpandu yang dilancarkan ke arah bahagian utara negara pada tengah malam, menurut IDF

Israel melaporkan melancarkan serangan udara jauh ke dalam wilayah Lubnan, menargetkan kedudukan Hezbollah di seluruh negara ketika ketegangan di rantau itu meningkat selepas Iran menyerang Israel pada hujung minggu.

Pasukan Pertahanan Israel (IDF) ke saluran Telegramnya rakaman salah satu serangan itu, menyatakan bahawa ia menunjukkan pesawat pejuang mengebom tapak pembuatan senjata Hezbollah yang “signifikan” di kawasan Nabi Chit, berhampiran sempadan Syria. IDF juga melaporkan telah membedil beberapa struktur tentera milik Hezbollah di kawasan Jbaa di selatan Lubnan, serta infrastruktur dan pos kumpulan itu di beberapa kawasan lain.

Menurut tentera Israel, serangan itu datang sebagai tindak balas kepada peluru berpandu yang dilancarkan dari Lubnan ke arah utara Israel pada tengah malam di kawasan Kfar Blum dan Hanita. Tiada kecederaan dilaporkan dalam serangan itu.

Awal pagi Ahad, Hezbollah mengakui ia telah menyertai serangan drone dan peluru berpandu Iran terhadap Israel dan dua kali melancarkan serangan udara ke arah kawasan Golan yang diduduki. Serangan Tehran datang sebagai membalas dendam untuk serangan udara ke atas konsulat Iran di Damsyik, Syria awal bulan ini yang membunuh beberapa pegawai tentera Iran yang berpangkat tinggi. Tehran menyalahkan serangan itu ke atas Israel.

Hezbollah, kumpulan militan pro-Palestin yang disokong Iran dan salah satu faksi politik paling berpengaruh di Lubnan, telah mempunyai pertukaran api hampir harian dengan pasukan Israel sejak permulaan peperangan Israel-Hamas di Gaza pada Oktober lalu.

Menurut anggaran oleh agensi AFP, sekurang-kurangnya 363 orang di Lubnan telah terbunuh dalam permusuhan sehingga kini, termasuk sekurang-kurangnya 70 orang awam, manakala puluhan ribu orang dilaporkan telah melarikan diri dari rumah mereka di kedua-dua belah sempadan Israel-Lubnan.

Hezbollah akan menghentikan serangannya terhadap Israel selepas gencatan senjata dicapai di Gaza, kerana garis hadapan ini sebahagian besarnya “sokongan”, kata politik kanan kumpulan itu Hassan Fadlallah pada akhir Februari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.