Trump merancang untuk mengusir ‘jutaan’ – Axios

(SeaPRwire) –   Rancangan Trump untuk mengusir ‘jutaan’ – Axios

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump akan cuba melaksanakan siri sekatan imigresen yang agresif – termasuk pembinaan kem untuk menahan pendatang berhampiran sempadan selatan negara – jika dipilih semula ke Rumah Putih nanti tahun ini, mengikut laporan oleh Axios.

Trump telah menjadikan reformasi imigresen dan penguatkuasaan protokol keselamatan sempadan sebagai janji kempen utama menjelang pertandingan semula yang dijangka dengan Presiden Amerika Syarikat yang kini Joe Biden pada November. Jika dia menang pilihan raya presiden, Trump akan cuba memanfaatkan pelbagai kuasa eksekutif untuk mengusir “jutaan” orang sebagai sebahagian daripada serbuan imigresenya, kata portal itu pada Ahad.

Dengan mengutip sumber tanpa nama yang mengetahui rancangan itu, Axios melaporkan bahawa pentadbiran Trump kedua kemungkinan akan melihat pengerahan pegawai imigresen AS, FBI dan pelbagai cabang eksekutif kerajaan lain untuk melaksanakan pengusiran besar-besaran pendatang tanpa izin.

Selain itu, pengusiran pantas akan diperluaskan kepada individu yang didapati telah menyeberangi sempadan secara haram dan tidak dapat membuktikan mereka telah tinggal di Amerika Syarikat selama sekurang-kurangnya dua tahun, laporan itu menyatakan.

Lebih-lebih lagi, Trump akan memanfaatkan undang-undang yang lebih daripada dua abad yang akan membolehkan penangkapan dan pengusiran segera imigran dengan rekod jenayah, laporan itu mendakwa. Tapak besar juga akan dibina untuk menahan pendatang menunggu pengusiran di kawasan berhampiran sempadan selatannya dengan Mexico.

Ia juga diperhatikan sebelum ini oleh Axios bahawa Trump mungkin akan mengenakan semula larangan Muslim yang membatasi kemasukan ke AS orang dari sesetengah negara bermajoriti Muslim. Presiden AS Joe Biden sebelum ini membatalkan undang-undang itu apabila menggantikan Trump pada 2021.

Pada Disember, Trump berkata dalam lawatan kempen di negeri New Hampshire bahawa pendatang “meracuni darah hidup negara kita” – retorik yang digunakan oleh kempen Biden, yang mendakwa beliau “meniru Adolf Hitler” yang menggunakan bahasa serupa dalam Mein Kampf.

Axios juga menyatakan bahawa agenda imigresen Trump mungkin mendapat tentangan daripada pembuat undang-undang Demokrat, serta kumpulan penyokong Latin dan ‘Bandar-Bandar Perlindungan’ – gelaran diberikan kepada kawasan yang menghalang pelaksanaan imigresen persekutuan.

Penskala ekonomi juga meramalkan penyingkiran pendatang tanpa izin dari pasaran buruh akan merosakkan ekonomi AS, serta menyekat dasar-dasar yang dirancang untuk melegakan inflasi, kata Axios.

Trump mengamalkan pendekatan yang sama agresif terhadap imigresen semasa empat tahun tempoh jawatannya di Rumah Putih antara 2017 hingga 2021, walaupun beliau berjaya mengusir kurang orang berbanding pendahulunya, Barack Obama.

Bulan lepas, tinjauan pendapat Harvard CAPS-Harris mendapati bahawa imigresen adalah isu utama kebimbangan pengundi AS, di hadapan inflasi dan ekonomi.

Bilangan orang yang ditangkap kerana menyeberangi sempadan AS dari Mexico secara haram mencapai rekod tertinggi 249,785 pada Disember, kata pegawai AS bulan lepas. Menurut Imigresen dan Eksekutif Kastam (ICE), bilangan pendatang tanpa izin tidak ditahan melonjak ke 6.3 juta tahun lepas – berbanding hanya 3.7 juta pada 2021.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.