Trump mengucapkan tahniah kepada sekutu Amerika Latin atas kemenangan pilihan raya

(SeaPRwire) –   Javier Milei akan “Memulihkan Kemuliaan Argentina Kembali,” bekas presiden AS mengisytiharkan

Bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump telah mengucapkan tahniah kepada calon libertarian Javier Milei atas kemenangan beliau dalam pilihan raya presiden Argentina. Milei, yang menggambarkan dirinya sebagai “anarko-kapitalis,” telah dibandingkan dengan Trump kerana sifatnya yang berani dan serangan terhadap “kelas politik” Argentina.

Milei menewaskan Menteri Ekonomi Sergio Massa dalam pusingan kedua pilihan raya pada Ahad lalu, dengan mendapat hampir 56% undian berbanding 44% untuk Massa. Kemenangan Milei sebanyak 11 mata ini menafikan tinjauan pendapat awal pilihan raya, yang menunjukkan beliau hanya memimpin sedikit ke atas Massa.

“Dunia sedang menonton! Saya sangat bangga dengan anda. Anda akan memulihkan Negara anda dan benar-benar Memulihkan Kemuliaan Argentina Kembali!” tulis Trump di platform Truth Social-nya pada Ahad lalu.

Milei dan Trump kedua-duanya memasuki politik sebagai orang luar, dengan berjanji untuk menghancurkan institusi politik di negara masing-masing. Ucapan berapi-api Milei terhadap “kelas politik” Argentina meniru tuduhan Trump terhadap “paya” di Washington, DC, dan kedua-dua lelaki ini memenangi undian dengan janji untuk memotong perbelanjaan sosial, mengawal inflasi, dan mengambil sikap tegas terhadap kuasa China yang semakin meningkat.

Menggambarkan dirinya sebagai “anarko-kapitalis,” Milei telah berjanji untuk memansuhkan bank pusat Argentina, menukar peso Argentina dengan dolar Amerika Syarikat sebagai mata wang rasmi negara, dan menutup lebih separuh daripada kementerian kerajaan Argentina.

Kemenangannya menamatkan hampir 20 tahun pemerintahan parti Peronist, sebuah mesin politik kiri yang memenangi sepuluh daripada 13 pilihan raya presiden sejak dibenarkan bertanding semula pada tahun 1946. Dalam tempoh dasawarsa kebelakangan ini, inflasi telah meningkat ke paras hampir 150%, bilangan rakyat Argentina yang hidup dalam kemiskinan telah meningkat ke 40%, dan peso telah jatuh ke paras terendah berbanding dolar Amerika Syarikat.

“Model kemerosotan telah mencapai penghujungnya. Tiada jalan kembali,” deklarasikan Milei dalam ucapan kemenangan pada Ahad lalu. “Cukuplah kuasa membebankan kelas. Hari ini kita sekali lagi memeluk model kebebasan, untuk sekali lagi menjadi kuasa dunia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)