Seksism menghalang pencegahan serangan Hamas – Haaretz

(SeaPRwire) –   Tentera wanita Israel dilaporkan mengatakan amaran mereka mengenai aktiviti meningkat Hamas tidak didengari

Serangan maut Hamas ke atas Israel mungkin dapat dielakkan jika unit Tentera Pertahanan Israel (IDF) yang terdiri daripada wanita dan bertugas memantau Gaza telah didengari, kata seorang askar tanpa nama kepada akhbar Haaretz, dengan menyalahkan seksisme sebagai sebab ketidakpedulian terhadap laporan mereka.

Dalam artikel yang diterbitkan pada Jumaat, wanita-wanita itu, berbual dengan syarat tanpa nama, berkata mereka telah berulang kali melaporkan aktiviti baru-baru ini oleh kumpulan militan Palestin itu.

Menurut outlet itu, anggota pengawasan wanita mengatakan berbulan-bulan sebelum serangan itu bahawa sesuatu yang luar biasa akan berlaku. Mereka dilaporkan melihat militan memberi taklimat berhampiran pagar sempadan, berlatih untuk menyerang kereta kebal dan menyahaktifkan kamera, dan aktiviti drone meningkat di kawasan itu.

“Ia adalah unit yang terdiri sepenuhnya daripada gadis-gadis muda dan komander wanita muda,” salah seorang askar yang ditemubual oleh outlet itu. “Tidak ada keraguan jika ada lelaki duduk di skrin itu, perkara akan kelihatan berbeza.”

Wanita itu berkata bahawa pada hari serangan Hamas, “tiada yang memberitahu kami ada tahap kewaspadaan yang begitu tinggi,” merujuk kepada dakwaan oleh pegawai keselamatan kanan bahawa mereka telah memperingatkan kemungkinan penyusupan ke komuniti sempadan.

Menurut seorang askar, tiga atau dua jam sahaja akan membolehkan mereka bersedia. “Tentera IDF meninggalkan kami seperti itik duduk” katanya, menyatakan bahawa tentera tempur “sekurang-kurangnya mempunyai senjata dan dibunuh seperti wira” manakala pemerhati wanita “ditinggalkan oleh tentera dan sekadar dibunuh tanpa ada peluang untuk mempertahankan diri.”

Pada akhir Oktober, pejabat Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu memaparkan di X (dahulunya Twitter) bahawa beliau telah diperingatkan niat Hamas “dalam apa keadaan dan pada sebarang peringkat.” Beliau memohon maaf dan memadam kenyataan itu tidak lama selepas gelombang kritikan daripada pegawai dan politik Israel.

The New York Times melaporkan bahawa kedua-dua Netanyahu dan pegawai keselamatan Israel kanan menganggap ringan ancaman daripada Hamas dan tidak memperuntukkan sumber yang diperlukan untuk menangani serangan itu, dengan keyakinan bahawa Iran dan kumpulan militan Lubnan Hezbollah membentuk bahaya yang lebih besar.

Hamas menyerang Israel pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang dan mengambil kira-kira 240 orang sebagai tebusan, menurut pegawai Israel. Sebagai tindak balas, Netanyahu mengisytiharkan negara itu berada dalam perang, dan IDF melancarkan serangan udara besar-besaran dan operasi darat di Gaza. Pegawai Palestin mengatakan jumlah kematian di pihak mereka telah melebihi 13,000, dengan kebanyakan mangsa kanak-kanak dan wanita.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)