Trump Kembali ke Sempadan Amerika Syarikat-Mexico sebagai Beliau Menyampaikan Cadangan Imigresen

(SeaPRwire) –   EDINBURG, Texas — akan kembali ke sempadan Amerika Syarikat-Mexico untuk lawatan Ahad apabila beliau mempromosikan dasar imigresen yang jauh lebih meluas daripada dasar yang diusahakan semasa tempoh pertama beliau sebagai presiden.

Trump dijadualkan akan memberikan ucapan di Edinburg, Texas, selepas menyediakan makanan untuk askar-askar Pengawal Kebangsaan, penunggang dan orang lain yang akan berpangkalan di sempadan sepanjang Cuti Thanksgiving. Beliau akan diiringi oleh Gabenor Republikan Greg Abbott, sekutu lama dan rakan sejawat yang juga berhaluan sempadan yang dijangka akan menyokong calon teratas untuk pencalonan 2024 semasa lawatan itu, mengikut sumber rapat kepada Trump yang berbual secara syarat tanpa pengumuman rasmi.

Trump telah mengemukakan cadangan imigresen yang akan menandakan peningkatan dramatik kepada pendekatan yang digunakan semasa beliau berkhidmat dan yang menimbulkan kebimbangan daripada pertubuhan hak asasi manusia dan pelbagai cabaran mahkamah.

“Pada hari pertama saya kembali ke Rumah Putih, saya akan menamatkan semua dasar sempadan terbuka pentadbiran Biden. Saya akan menghentikan serangan ke atas sempadan selatan kita dan memulakan operasi pengusiran dalam negara terbesar dalam sejarah Amerika,” katanya di Iowa Sabtu.

Beliau juga mahu:

– Memperbaharui dan memperluaskan larangan perjalanan kontroversi beliau, yang pada mulanya menargetkan tujuh negara bermajoriti Muslim. Perintah eksekutif asal beliau ditentang sehingga ke Mahkamah Agung AS, yang mengekalkan versi “diperkasakan” yang merangkumi pelancong dari Korea Utara dan beberapa pegawai Venezuela.

– Memulakan “penapisan ideologi” baru untuk semua imigren, bertujuan untuk menghalang “komunis dan Marxis yang membenci Kristian” dan “orang gila yang berbahaya, pemusuhan dan maniak” memasuki Amerika Syarikat. “Mereka yang datang ke dan menyertai negara kita mesti mencintai negara kita,” katanya.

– Melarang mereka yang menyokong Hamas. “Jika anda bersimpati dengan pengganas Islam radikal dan ekstrimis, anda tidak layak,” kata Trump. “Jika anda mahu memansuhkan negara Israel, anda tidak layak. Jika anda menyokong Hamas atau mana-mana ideologi yang berkaitan dengannya atau mana-mana fikiran yang sangat berbahaya yang melintasi fikiran orang – fikiran yang sangat berbahaya – anda tidak layak.”

– Mengusir imigren yang tinggal di negara ini yang menyimpan “simpati jihadis” dan menghantar ejen imigresen ke “demo pro-jihadis” untuk mengenal pasti pelanggar. Beliau akan menargetkan warga asing di kampus kolej dan membatalkan visa pelajar mereka yang menyatakan pandangan anti-Amerika atau antisemitik.

– Mengaktifkan Akta Musuh Asing untuk menghapuskan dari Amerika Syarikat semua geng dan pengedar dadah yang diketahui atau disyaki. Undang-undang itu digunakan untuk membenarkan kem tahanan semasa Perang Dunia II. Ia membenarkan presiden untuk secara sepihak menahan dan mengusir orang yang bukan warganegara AS.

– Mengakhiri hak perlembagaan kewarganegaraan melalui kelahiran dengan menandatangani perintah eksekutif pada hari pertama beliau di pejabat yang akan merumuskan tafsiran yang tidak diuji secara perundangan kepada Pindaan ke-14. Di bawah perintah beliau, hanya kanak-kanak dengan sekurang-kurangnya satu ibu bapa warganegara AS atau penduduk tetap yang layak akan layak untuk pasport, nombor Sosial dan manfaat lain.

– Menghentikan semua permit kerja dan memotong pembiayaan untuk perlindungan dan pengangkutan bagi orang yang tidak sah berada di negara ini.

– Membina lebih banyak tembok sepanjang sempadan, menguatkuasakan undang-undang imigresen dan melaksanakan langkah-langkah seperti , yang membenarkan Trump menolak imigren di sempadan Amerika Syarikat-Mexico atas alasan mencegah penularan COVID-19.

– Mendorong Kongres meluluskan undang-undang supaya sesiapa yang ditangkap menyeludup wanita atau kanak-kanak akan menerima hukuman mati.

– Mengalihkan ejen undang-undang persekutuan, termasuk kakitangan FBI dan Pentadbiran Penguatkuasaan Dadah, ke penguatkuasaan imigresen, dan meletakkan semula beribu-ribu tentera yang sekarang ditempatkan di luar negara di sempadan selatan. “Sebelum kita mempertahankan sempadan negara asing, kita mesti menjamin sempadan negara kita,” katanya.

Trump telah membuat lawatan kerap ke sempadan sebagai calon dan presiden. Semasa kempen 2016 beliau, beliau mengembara ke untuk lawatan yang menekankan bagaimana pandangannya mengenai imigresen membantunya mendapat perhatian media dan sokongan daripada pangkalan GOP.

Sempadan juga menjadi tumpuan agenda Abbott dan subjek pertengkaran yang meningkat dengan pentadbiran Biden mengenai imigresen. Gabenor tiga penggal itu telah meluluskan bilionan dolar untuk pembinaan tembok sempadan baharu, menghentikan perjalanan di tebing Rio Grande dan menghantar puluhan ribu imigren merentas Amerika Syarikat.

Abbott dijangka akan segera menandatangani apa yang akan menjadi salah satu langkah Texas paling agresif setakat ini: undang-undang yang membenarkan pegawai polis menangkap dan menggerakkan hakim untuk mengusir mereka secara praktikal. Langkah itu merupakan cabaran dramatik kepada kuasa kerajaan AS dalam hal imigresen. Ia sudah mendapat kecaman daripada Mexico.

Namun demikian, kanan Texas GOP tidak selalu menerima Abbott. Trump memaparkan platform media sosialnya awal tahun ini bahawa gabenor itu “mengecewakan” selepas Republikan mengundi untuk memecat Peguam Negara Texas Ken Paxton, sekutu Trump. Abbott juga dikerumuni dalam rali Trump 2022.

Tetapi navigasi Abbott dalam GOP telah membina sokongan meluas di Texas, di mana beliau telah melampaui Republikan lebih strident di bawah undi dan membantu GOP membuat kemajuan penting dengan pengundi Hispanik.

Demokrat cuba menggunakan lawatan itu untuk menggambarkan rancangan Trump sebagai sangat ekstrem.

“Donald Trump menyerang imigren, hak kami, keselamatan kami dan demokrasi kami. Dan itulah yang sebenarnya dalam undi tahun lalu,” kata pengurus kempen pemilihan semula Biden Julie Chavez Rodriguez dalam panggilan konferens akhbar.

Kajian menunjukkan ketidakpuasan OUTBRAIN dengan pengendalian pentadbiran Biden terhadap sempadan.

Kajian undian berdaftar Sekolah Undang-Undang Marquette memberi Trump kelebihan 24 mata ke atas Biden dalam menangani isu imigresen dan keselamatan sempadan – 52% berbanding 28%.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)