Taylor Swift Tunda Konsert Rio Kerana Kebimbangan Keselamatan Berikutan Kematian Peminat

Taylor Swift - The Eras Tour - Rio de Janeiro, Brazil

(SeaPRwire) –   Taylor Swift mengambil media sosial pada petang Sabtu untuk mengumumkan bahawa beliau menangguhkan konsertnya di Rio, berikutan suhu yang sangat tinggi dan kebimbangan mengenai keselamatan. Kenyataan itu datang semalam selepas seorang peminat, sebelum konsert Eras penyanyi itu di Stadium Nilton Santos di Rio de Janeiro.

“Saya menulis ini dari bilik berpakaian saya di stadium. Keputusan telah dibuat untuk menangguhkan konsert malam ini kerana suhu ekstrem di Rio,” kata Swift, dalam satu pos yang dikongsi melalui cerita Instagram. “Keselamatan dan kesejahteraan peminat saya, pelakon lain dan krew harus dan sentiasa akan menjadi keutamaan.”

Suhu di Rio masih menjadi kebimbangan, dan aduan telah dibuat mengenai keadaan di venue konsert.

Pada Jumaat, suhu mencapai 35 darjah Celsius/95 darjah Fahrenheit di Rio, apabila peminat Swift yang bersemangat tiba di stadium untuk menyaksikan kaki tangan Amerika Selatan bagi lawatan Eras penyanyi itu.

Di kalangan orang ramai adalah Benevides Machado, yang dilaporkan meminta bantuan di venue konsert, sebelum persembahan bermula, kerana beliau tidak selesa. Akhbar Brazil Folha de Sao Paulo melaporkan bahawa Benevides Machado kemudian dibawa ke hospital, di mana beliau meninggal dunia. Penerbitan itu menunjukkan bahawa hospital itu berada agak jauh dari stadium. Walau bagaimanapun, punca kematian belum disahkan secara rasmi.

Penonton konsert lain sejak itu membuat aduan mengenai keadaan di venue. Mereka berkata mereka tidak dibenarkan membawa air sendiri ke konsert dan berjuang untuk mendapatkan akses air sebaik saha berada di dalamnya.

Video rakaman dari konsert Jumaat, yang menyaksikan Swift membuat persembahan kepada 60,000 orang penonton, menunjukkan penyanyi itu menanggapi panggilan peminat yang meminta air. “Jika seseorang berkata mereka memerlukan air apabila terlalu panas begini, mereka benar-benar memerlukannya,” Swift boleh didengar berkata. Sementara itu, sesetengah peminat mula menjerit untuk “air.” Dalam satu lagi momen dari persembahan itu, Swift boleh dilihat melemparkan botol air ke dalam orang ramai sendiri.

Berikutan berita kematian Benevides Machado, pegawai kerajaan telah mengkritik keadaan yang dilaporkan di konsert itu, yang dianjurkan oleh syarikat acara Time for Fun. Pada 18 Nov, sebelum pengumuman Swift bahawa persembahan seterusnya akan ditangguhkan, Datuk Bandar Rio de Janeiro Eduardo Paes bersuara di Twitter.

“keadaan semalam di persembahan di Engenhão tidak dapat diterima. Jelas, kami masih mengetahui butiran lanjut mengenai keadaan apa yang berlaku,” beliau menulis. “Dalam sebarang kes, saya telah mengarahkan Ketua Eksekutif Operasi Perbandaran untuk menuntut tindakan dengan pengeluaran persembahan itu.”

Paes kemudian senaraikan beberapa langkah yang dijangkakan harus dilaksanakan: masuk lebih cepat ke konsert bagi peminat “untuk mengekalkan orang ramai di luar matahari,” bersama-sama dengan “titik pengedaran air baharu,” dan peningkatan ambulans dan “ahli briged” di lokasi.

Setiausaha Negara Brazil untuk Pengguna, Wadih Damous, juga bersuara berikutan kematian Benevides Machado. Dalam siri pos di Twitter, beliau menggariskan garis panduan yang harus diikuti pada masa hadapan, untuk mengelakkan peristiwa sedemikian berlaku lagi. “Selain daripada melalui ‘pulau hidrasi’ yang mudah diakses dan kelihatan kepada orang ramai, botol akan dibenarkan untuk kegunaan peribadi,” beliau menulis.

Ini adalah , yang berkata bahawa “Setiausaha Kerakyatan untuk Pengguna Kementerian Keadilan akan mengambil tindakan segera” tentang “akses ke air di persembahan dan acara awam lain.”

Difahamkan kerajaan akan menyiasat lanjut peristiwa yang berlaku pada konsert Jumaat.

Sebelum persembahan Sabtu ditangguhkan, penganjur acara bahawa “gelas air bersegel” akan dibenarkan memasuki venue.

Sementara itu, Swift menyatakan dukacitanya atas kehilangan seorang peminat. Berikutan pengumuman kematian Benevides Machado pada Jumaat, penyanyi itu memaparkan kenyataan kepada cerita Instagramnya, menegaskan beliau “terkejut”.

“Saya mahu menyatakan sekarang, saya merasai kehilangan ini dengan dalam dan hati saya yang pecah pergi kepada keluarga dan rakan-rakannya,” beliau menulis. “Ini adalah perkara terakhir yang pernah saya fikirkan apabila kami membawa lawatan ini ke Brazil.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)