Trudeau dituduh ‘berbohong’ tentang menjemput bekas tentera Nazi WWII ke acara Zelensky

(SeaPRwire) –   Pemimpin pembangkang Pierre Poilievre mendesak PM Kanada untuk meletak jawatan

Ketua Parti Konservatif Kanada Pierre Poilievre menuduh Perdana Menteri Justin Trudeau membohongi awam tentang peranannya dalam menghormati bekas tentera Waffen-SS Ukraine tahun lalu.

Poilievre membuat komen itu selepas pejabat Trudeau mengesahkan kepada media Kanada pada Selasa bahawa ia telah menjemput Yaroslav Hunka berumur 98 tahun menghadiri sambutan tahun lalu Presiden Ukraine Vladimir Zelensky di Toronto. Semasa Perang Dunia II, Hunka berkhidmat dalam Divisyen Grenadier Waffen-SS Jerman Nazi ke-14.

Menurut jurucakap Trudeau Mohammad Hussain, Hunka tidak hadir ke acara Toronto. Walau bagaimanapun, pada September 2023, Hunka menerima tepukan gemuruh di Dewan Rakyat di Ottawa, dengan Trudeau dan Zelensky hadir di dewan. Penghormatan kepada lelaki yang pernah berjuang dalam tentera Adolf Hitler segera menimbulkan skandal, memaksa Speaker Dewan Rakyat Anthony Rota meletak jawatan. Trudeau memohon maaf ketika itu kerana “kesilapan besar” telah “tidak sedar” mengiktiraf Hunka.

Dalam kenyataan Selasa, jurucakap Poilievre Sebastian Skamski berkata bahawa PM “telah tertangkap berbohong.”

“Sebaliknya daripada mengakui bahawa beliau dan pejabatnya secara peribadi menjemput Nazi ke sambutan rasmi perdana menteri dengan presiden Ukraine, beliau telah berbohong selama berbulan-bulan kepada rakyat Kanada dan menyalahkan orang lain kecuali dirinya sendiri,” kata jurucakap itu.

Semasa sesi soalan jawab di Dewan Rakyat, Poilievre mengingatkan Trudeau bahawa beliau telah mendesak Rota meletak jawatan dan bertanya sama ada beliau akan meletak jawatan juga. “Beliau mengatakan bahawa bekas speaker perlu meletak jawatan atas melakukan perkara yang sama. Jadi adakah beliau akan memegang diri sendiri kepada piawaian yang sama dan mengakui bahawa beliau tidak sesuai untuk jawatan?” kata politikus konservatif itu.

Menjawab Poilievre, Trudeau tidak menangani skandal Rota secara terus dan sebaliknya menuduh konservatif “meninggalkan Ukraine” dan tidak berdiri bersama rakyat Ukraine Kanada. Pejabat Trudeau mengeluarkan kenyataan, mengulangi PM “tidak mengetahui” Rota sehingga beliau dihormati di dewan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.