Ketua Keselamatan Sempadan dan Imigresen AS terselamat daripada undi pemecatan

(SeaPRwire) –   Rumah Republikan AS gagal menyingkirkan Alejandro Mayorkas dari jabatannya dengan margin yang tipis

Dewan Perwakilan AS memberikan suara menentang pemakzulan Menteri Keamanan Dalam Negeri Alejandro Mayorkas pada hari Selasa. Partai Republik menuduh Mayorkas gagal mengatasi arus masuk migran yang melintasi perbatasan dengan Meksiko secara ilegal.

Mosi untuk mengajukan tuntutan pemakzulan dikalahkan dalam pemungutan suara 214-216.

Empat anggota Republik bergabung dengan Demokrat untuk menolak penggulingan tersebut. Menurut the Hill, Partai Republik memperkirakan bahwa dua anggota mereka akan memberikan suara ‘tidak’, namun, dua anggota DPR GOP lainnya – Mike Gallagher dari Wisconsin dan Blake Moore dari Utah – juga memilih menentang mosi tersebut. Moore mengubah suaranya menjadi ‘tidak’ beberapa detik sebelum pemungutan suara ditutup, the Hill melaporkan. 

Anggota Republik lainnya – Pemimpin Mayoritas DPR Steve Scalise – sedang menjalani perawatan medis dan tidak memberikan suara. 

DETAIL AKAN MENYUSUL

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.