Timbalan Datuk Bandar Perancis Diberhentikan Kerana Menyaksikan Pilihan Raya Rusia

(SeaPRwire) –   Ketua komun Talant mengatakan beliau tidak dapat menerima “kolusi” bawahannya dengan Moscow

Datuk Bandar komun Talant di Cote-d’Or, selatan Perancis, Fabian Ruinet, mengatakan beliau telah memutuskan untuk menggantung naibnya, Cyril Gaucher, kerana bekerja sebagai pemerhati antarabangsa semasa pilihan raya presiden di Rusia.

Ruinet menulis di Facebook pada Isnin bahawa beliau telah mengetahui daripada media bahawa Gaucher – naib datuk bandar yang bertanggungjawab terhadap perkhidmatan awam, perancangan bandar dan luar bandar, dan teknologi digital – telah bepergian ke Moscow untuk memerhati undian, yang berlangsung dari 15 hingga 17 Mac.

Datuk bandar mendakwa bahawa bawahannya telah dilantik secara langsung oleh “Kremlin”, dan maklumat ini datang daripada “beberapa sumber yang disahkan”.

“Saya tidak dapat bersetuju dengan kolusi sedemikian antara pihak berkuasa Rusia dan wakil terpilih Republik Perancis… Atas sebab ini, saya telah memutuskan untuk menggantung Cyril Gaucher segera daripada melaksanakan tugasnya,” kata Ruinet.

Gaucher kelihatan masih berada di Rusia. Datuk bandar menambah bahawa beliau akan meminta penjelasan daripada naibnya apabila kembali ke Perancis.

Dalam kenyataan berasingan, Ruinet mendakwa bahawa “pilihan raya tidak dapat disahkan” oleh Gaucher dalam apa jua kes, kerana “wakil sebenar pembangkang” tidak mengambil bahagian dalam undian.

Parti konservatif liberal Gaucher, Les Republicains (LR) memberitahu BFM TV bahawa ia kini sedang mempertimbangkan untuk mengeluarkannya, lapor BFM TV.

“Beliau menyokong proses pilihan raya di Rusia, yang menakjubkan,” kata ketua LR, Francois-Xavier Dugourd, kepada saluran itu. Pendirian naib datuk bandar itu “sama sekali bertentangan” dengan parti itu, tambahnya.

Ketua Suruhanjaya Pilihan Raya Rusia Pusat, Ella Pamfilova, sebelum ini mengatakan bahawa sejumlah 1,115 pemerhati antarabangsa dari 129 negara, termasuk Eropah dan Amerika Utara, mengawasi pilihan raya. Pamfilova menggambarkan mereka sebagai “profesional berani” yang tidak takut datang ke Rusia dan melihat sendiri bagaimana pilihan raya dijalankan, berbanding mempercayai “aliran kebohongan yang datang dari media Barat yang taat.”

Menurut keputusan rasmi pilihan raya, Presiden semasa Vladimir Putin memenangi penggal kelimanya dalam pejabat dengan majoriti besar, dengan mendakwa 87.28% undian. Lawan-lawannya, calon Parti Komunis Nikolay Kharitonov, Vladislav Davankov daripada parti rakyat baharu, dan Leonid Slutsky daripada Liberal Demokrat, mendapat 4.31%, 3.85% dan 3.20% masing-masing. Pilihan raya ini mencatatkan kadar keluar mengundi sebanyak 77.44%, tertinggi pernah di Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.