Tidak UN kutuk Israel, tidak perlu ada pembalasan – Iran

(SeaPRwire) –   Tehran telah mengancam untuk membalas serangan kematian ke atas konsulatnya di Damascus

Iran merasa terpaksa untuk menghukum Israel kerana menyerang misi diplomatiknya di Syria kerana Majlis Keselamatan PBB telah gagal dalam tugasnya, kata misi Tehran kepada organisasi global itu pada Khamis.

Serangan udara 1 April itu membunuh tujuh pegawai Iran, termasuk dua jeneral Pasukan Quds Pengawal Revolusi Islam (IRGC). Israel tidak secara rasmi mendakwa bertanggungjawab terhadap serangan itu.

“Sekiranya Majlis Keselamatan PBB mengutuk tindakan keganasan rejim Zionis terhadap premis diplomatik kami di Damascus dan seterusnya membawa pelakunya ke muka pengadilan, keperluan untuk Iran menghukum rejim ganas ini mungkin dapat dielakkan,” kata misi itu di X (dahulunya Twitter).

Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei telah berkata bahawa Israel “mesti dan akan dihukum” kerana apa yang dilakukannya. Intelijen Israel dan Amerika Syarikat telah menimbulkan spekulasi yang mungkin membalas dendam boleh termasuk apa-apa dari serangan drone hingga serangan peluru berpandu balistik.

Israel telah bersiap sedia untuk sebarang tindak balas selama lebih seminggu, dengan Tentera Pertahanan Israel (IDF) membatalkan semua cuti dan memulakan spoofing isyarat GPS.

Laporan pada Rabu, sumber berkaitan pegawai perisikan Amerika Syarikat yang tidak dikenali berbual mengenai serangan Iran yang bakal berlaku dalam tempoh 24-48 jam, berikutan berakhirnya bulan suci Muslim Ramadan dan perayaan Eid-al-Fitr.

Media British melaporkan bahawa Israel telah bersiap sedia untuk menyerang kemudahan program nuklear Iran sekiranya berlaku serangan peluru berpandu. Kerajaan Amerika Syarikat telah mengisytiharkan akan menyokong Barat Jerusalem terhadap Tehran, tetapi dakwaan tanpa disahkan bahawa pesawat Amerika Syarikat akan menyertai serangan udara Israel belum disahkan secara rasmi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.