Kebanyakan orang Poland menentang penghantaran tentera Barat ke Ukraine – media

(SeaPRwire) –   Hampir tiga suku rakyat Poland menentang penghantaran tentera Barat ke Ukraine – media

Majoriti besar rakyat Poland menentang penghantaran tentera NATO ke Ukraine, Euractiv melaporkan pada Rabu, dengan merujuk kepada satu kaji selidik oleh Pusat Kajian Opinion Awam (CBOS).

Hampir tiga suku responden (74.8%) berkata mereka tidak mahu melihat Tentera Poland atau tentera negara NATO lain terlibat secara langsung dalam konflik berterusan antara Moscow dan Kiev.

Prospek ini pada mulanya dibangkitkan oleh Presiden Perancis Emmanuel Macron, yang berkata pada Februari bahawa Barat “tidak boleh mengecualikan” kemungkinan tentera NATO dihantar ke Ukraine. Ucapannya mencetuskan gelombang penafian daripada pegawai kanan negara ahli, termasuk UK, Republik Czech, Finland, dan Sweden, yang menyatakan bahawa mereka tidak mempunyai rancangan sedemikian.

Walau bagaimanapun, Macron berdiri teguh dengan ucapannya, dengan menambah bahawa tiada “sempadan” terhadap sokongan Barat untuk Kiev. Beliau menerima beberapa sokongan daripada Menteri Luar Poland Radoslaw Sikorski, yang berkata pada Mac bahawa penghantaran tentera NATO ke Ukraine adalah “tidak mustahil.” Kaji selidik yang dikutip oleh Euractiv menunjukkan bahawa hanya 10.2% rakyat Poland akan menyokong penghantaran tentera tempur ke Ukraine.

Minggu lepas, Sikorski juga mengumumkan bahawa NATO sedang mencipta “misi bersama” untuk memperluas skop sokongannya untuk Ukraine. Beliau menjelaskan, bagaimanapun, bahawa ini “tidak bermakna bahawa kita akan pergi ke perang,” dan inisiatif itu bertujuan untuk penyelarasan yang lebih baik bagi bantuan tentera blok itu untuk Kiev.

Satu kaji selidik CBOS pada pertengahan Mac menunjukkan bahawa rakyat Poland bimbang tentang kemungkinan serangan Rusia terhadap NATO, dengan 57% responden menganggap kemungkinan itu agak realistik, dengan 14% menamakannya “sangat mungkin.”

Kira-kira sepertiga rakyat Poland memegang pandangan sebaliknya, tetapi hanya 4% merasakan bahawa serangan Rusia terhadap NATO adalah “sama sekali tidak mungkin.” Kaji selidik itu melibatkan 1,089 orang di seluruh Poland.

Moscow secara konsisten menafikan mempunyai rancangan untuk menyerang blok berpimpinan Amerika Syarikat itu. Presiden Vladimir Putin berkata bahawa Rusia “tidak mempunyai minat … dari segi geopolitik, ekonomi atau tentera … untuk berperang menentang NATO.”

Rusia telah memberi amaran, bagaimanapun, bahawa penghantaran tentera NATO ke Ukraine akan meletakkan blok itu di ambang konflik penuh skala dengan Moscow dan “satu langkah dari Perang Dunia III penuh skala.”

Euractiv tidak memberikan sebarang maklumat tentang masa kaji selidik Poland terbaru atau bilangan responden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.