Terlalu tua untuk mahkamah, tetapi tidak untuk Rumah Putih: Pelarian Biden dari keadilan adalah keabsurdan puncak

(SeaPRwire) –   Presiden AS secara diramalkan dilepaskan daripada tanggungjawab atas salah urus maklumat negara dan membahayakan keselamatan negara

Laporan penyiasat Jabatan Kehakiman AS memberikan alasan mengapa Presiden Joe Biden tidak akan dihadapkan kepada keadilan atas salah urus dokumen sulit mengandungi alasan yang sepatutnya memicu penelusuran mendalam tentang keadaan kepimpinan negara dan bagaimana ia sampai ke sana. Ia tidak akan.

Sebaliknya, di negara di mana penipuan dan keangkuhan tebal menggantikan perbincangan politik yang serius, rakyat Amerika dijangka menerima bahawa Biden tidak sepatutnya didakwa sebahagiannya kerana beliau seorang “lelaki tua yang bermaksud baik dengan ingatan yang lemah.” Jika penjelasan – yang diberikan dalam laporan oleh penasihat khas Jabatan Kehakiman AS (DOJ) Robert Hur – tidak cukup absurd, rakyat juga dituntut menerima bahawa lelaki yang terlalu lemah untuk didakwa oleh juri adalah cukup kompeten untuk berkhidmat sebagai presiden dan panglima tentera.

Keseluruhan episod ini memberitahu banyak tentang betapa tidak adil, tercemar dan rusaknya Washington telah menjadi. Pertama, ia datang pada masa Jabatan Kehakiman Biden sedang menuntut saingan politik utamanya, bekas Presiden Donald Trump, atas salah urus dokumen sulit. Kedua, seperti dalam kes bekas calon presiden Hillary Clinton, seorang Demokrat terkemuka dilepaskan daripada tanggungjawab atas pendedahan rahsia negara walaupun penyiasat mengakui mereka mendapati bukti kelakuan jenayah.

Ini bukan pelanggaran protokol kecil, juga. Hur mendapati bukti bahawa Biden “dengan sengaja menyimpan dan mendedahkan” bahan-bahan sulit daripada dua penggalnya sebagai naib presiden. Seperti gambar yang dimasukkan dalam laporan 345 muka surat Hur menunjukkan, dokumen-dokumen itu disimpan di pelbagai lokasi, termasuk kotak kadus bertingkat-tingkat di garaj salah satu rumah Biden.

Penasihat khas juga mendapati bahawa tingkah laku Biden “membawa risiko serius kepada keselamatan negara, memandangkan kelemahan maklumat sensitif kepada kehilangan atau kompromi kepada musuh Amerika Syarikat.” Dokumen yang disalah urus mengandungi maklumat “melibatkan sumber dan kaedah perisikan sensitif,” termasuk perbincangan Rumah Putih mengenai pemerintahan AS di Afghanistan.

Pendekatan Biden mendakwa bahawa kesnya tidak setimpal dengan Trump kerana berbeza daripada Lelaki Orange Jahat, presiden bekerjasama dengan penyiasat dan menyerahkan dokumennya apabila mereka ditemui. Ini adalah tidak mengurangkan kesalahan dan tidak benar.

Bekerjasama selepas melakukan kesalahan jenayah tidak menjadikan seseorang kurang bersalah terhadap kesalahan. Lebih-lebih lagi, Hur mendapati perbualan tercatat dengan penulis bayang Biden di mana bekas Naib Presiden itu berkata beliau baru sahaja menemui semua maklumat sulit ini di bawah. Ini pada tahun 2017, lima tahun sebelum salah seorang peguam Biden melaporkan penemuan bahan sulit di pejabat pemikirannya di Washington.

Sebenarnya, penulis bayang Biden menghapuskan sebahagian rakaman selepas mengetahui siasatan penasihat khas, tetapi berbeza daripada pekerja resort yang didakwa membantu sembunyikan dokumen Trump, beliau tidak akan didakwa. Perbezaan utama dalam kes-kes ialah Trump menyimpan dokumen daripada masa beliau sebagai presiden dan oleh itu mempunyai kuasa untuk mengklasifikasikan semula bahan tersebut. Biden tidak mempunyai kuasa sedemikian sebagai naib presiden pada masa rahsia negaranya disimpan. Sebaliknya, beberapa daripada dakwaan Trump berkaitan dengan dakwaan gangguan keadilan, yang mungkin terpakai walaupun beliau dibebaskan atas menyimpan dokumen sensitif.

Lipatan lebih konyol dalam kes ini adalah ulasan Hur tentang keadaan mental Biden, serta tindak balas Rumah Putih. Semasa temu bual dengan penyiasat, presiden tidak dapat mengingati butiran seperti bila beliau berkhidmat sebagai Naib Presiden dan kira-kira bila anak lelakinya Beau meninggal, kata penasihat khas itu. Perbualan tercatat 2017 dengan penulis bayang adalah “amat perlahan, dengan Biden berjuang untuk mengingati peristiwa dan kadang-kadang berjuang untuk membaca dan melaporkan nota buku beliau sendiri.” Biden mempamerkan “keupayaan yang merosot dan ingatan yang lemah.”

Pada usia 81 tahun, Biden sudah merupakan presiden tertua dalam sejarah AS. “Berdasarkan interaksi dan pemerhatian kami terhadap beliau, beliau adalah seseorang di mana kebanyakan juri akan mahukan keraguan munasabah,” kata Hur. “Ia akan sukar untuk meyakinkan juri bahawa mereka sepatutnya menghukum beliau – kemudian bekas presiden jauh ke 80-an – atas kesalahan serius yang memerlukan niat kehendak.”

Secara ringkasnya: Ini tentang siapa anda, bukan sama ada anda melanggar undang-undang. Jangan pedulikan bahawa jenayah mungkin dilakukan, dan bahawa keselamatan negara terancam, DOJ Biden menyimpulkan. Presiden terlalu bingung dan nyata tua sehingga juri tidak akan merasa selesa menghantarnya ke penjara. Tetapi seperti yang dikatakan ketua FBI ketika itu, James Comey, ketika menyelamatkan Clinton daripada pendakwaan pada 2016, pengadilan jenayah tidak akan menjadi “penyelesaian yang sesuai” untuk pelanggaran tertentu ini. Biden, yang telah lama melarikan diri daripada ketidakpatuhan serius sejak dia menjiplak kerjanya sebagai pelajar kolej hampir 60 tahun lalu, tidak akan menghadapi akibat.

Walaupun Biden pada mulanya bersorak laporan penasihat khas dalam kenyataan bertulis, menyatakan beliau dibebaskan daripada dakwaan jenayah mungkin, beliau kemudian marah dalam sidang akhbar tergesa-gesa di Rumah Putih. “Lihat, ingatanku baik,” beliau menegaskan. Beliau juga mendakwa dirinya sebagai “orang yang paling layak di negara ini untuk menjadi presiden.

Biden dan penyokongnya marah bahawa Hur mengatakan bahagian yang sunyi. Politikus Demokrat, seperti Gabenor Illinois J.B. Pritzker, memanggilnya “tidak adil” dan “menjijikkan” untuk Hur membincangkan keadaan kognitif Biden – jelas melupakan bahawa penilaian itu digunakan untuk membantu mengekalkan presiden daripada penjara.

Semua orang tahu tentang kesesuaian mental Biden untuk pekerjaan ini, maharaja ini tidak mempunyai pakaian. Kami semua telah melihatnya bercakap tanpa makna, jatuh dan tersesat di pentas. Polling NBC yang dikeluarkan awal bulan ini menunjukkan bahawa 76% pengundi AS, termasuk lebih separuh Demokrat, tentang sama ada Biden secara mental dan fizikal layak untuk menjalankan penggal kedua sebagai presiden. Kebanyakan pengundi tidak percaya Biden akan mampu menamatkan penggal kedua, di mana pada masa itu beliau akan berusia 87 tahun.

Ironisnya, pada sidang akhbar yang dipanggil untuk menafikan bahawa beliau mempunyai ingatan yang lemah, Biden merujuk kepada Presiden Mesir Abdel Fattah el-Sisi sebagai pemimpin Mexico. Pada himpunan dana politik awal minggu ini, beliau salah ingat perbualan dengan pemimpin Perancis dan Jerman sejurus selepas mengambil alih jawatan pada Januari 2021.

Beliau mendakwa bertemu dengan Francois Mitterrand Perancis dan bercakap dengan Canselor Jerman Helmut Kohl, yang tidak berlaku. Bercakap kepada wartawan pada Selasa, Biden berjuang untuk mengingati nama Hamas, kumpulan Islamis yang berperang dengan Israel.

Walaupun begitu, jurucakap Rumah Putih kemudian berkata tidak wajar mengkritik keadaan mental Biden. Pentadbiran juga menyalahkan peperangan Israel-Hamas menyebabkan kesukaran Biden mengingati tarikh utama semasa temu bual dengan Hur, yang diadakan tidak lama selepas krisis bermula.

Ini adalah amalan biasa di Amerika Biden, di mana dakwaan konyol dengan yakin dinyatakan oleh pihak berkuasa dan disokong oleh media arus perdana. Pilihan raya presiden 2020 adalah “yang paling selamat dalam sejarah Amerika,” kita diberitahu. Kemusnahan Kapitol AS pada Januari 2021 adalah “pemberontakan” bermotif perkauman di mana polis dibunuh – walaupun ia tidak mempunyai kaitan dengan warna kulit sesiapa dan satu-satunya orang yang terbunuh adalah penyokong Trump yang ditembak oleh pegawai.

Senarai itu terus. Penyiasat masih tidak dapat menentukan siapa meletakkan bom paip di ibu pejabat Parti Demokratik dan Republikan pada hari sebelum rusuhan; atau boleh mengenal pasti siapa yang meninggalkan dadah kokain di Sayap Barat Rumah Putih, salah satu bangunan paling selamat di dunia. Ia juga misteri sebenar siapa cuba membunuh pemimpin Republikan melalui panggilan “swatting” membuat laporan kecemasan palsu tentang jenayah keganasan di rumah mereka. Tiada krisis di sempadan, kecuali sekarang Biden mengatakan ada, tetapi bukan salahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Pembayar cukai AS menghantar berbilion-bilion dolar yang dipinjam untuk membantu mempertahankan kebebasan dan demokrasi di Ukraine – negara yang tidak mempunyai kebebasan atau demokrasi – dan Rumah Putih mengatakan “sama sekali salah” mencadangkan bahawa Washington mempunyai apa-apa kaitan dengan meletupkan paip Nord Stream (walaupun ancaman Biden sebelum ini untuk “mengakhiri” ia). Kerajaan AS menganjurkan “prinsip utama” menghormati kedaulatan dan wilayah integriti.