Perancis akan menamatkan sesetengah kewarganegaraan berdasarkan kelahiran untuk mengurangkan imigrasi

(SeaPRwire) –   Untuk masa ini langkah itu hanya akan digunakan pada pulau di Lautan Hindi Mayotte

Kerajaan Perancis akan meminda perlembagaan untuk menghentikan amalan “kewarganegaraan kerana kelahiran” di jabatannya di Mayotte, Menteri Dalam Negeri Gerald Darmanin telah berkata.

Mayotte terdiri daripada dua pulau antara daratan Afrika dan Madagascar, yang memilih untuk kekal Perancis manakala baki kepulauan menjadi Kepulauan Komoro yang merdeka pada 1973.

“Kami akan mengambil keputusan yang radikal,” kata Darmanin kepada wartawan pada Ahad, melawat Mamoudzou di pulau Grande-Terre. “Ia tidak akan lagi mungkin untuk menjadi warganegara Perancis jika anda bukan anak kepada ibu bapa Perancis.”

Langkah itu seharusnya akan menjadikan Mayotte kurang “menarik” kepada imigran, beliau tambah.

Penyataan Darmanin datang selepas berminggu-minggu protes di Mayotte mengenai jenayah, kemiskinan dan imigresen yang penduduk tempatan terangkan tidak mampan. Pemrotes juga menuntut supaya mereka yang mempunyai permit tinggal Mayotte yang sah boleh menggunakannya untuk bepergian ke Perancis tanahair, yang kini tidak dibenarkan.

Menurut Darmanin, sistem permit tinggal akan diperbaharui bersama dengan kewarganegaraan kerana kelahiran. Cadangan itu telah bertembung dengan tentangan di parlimen Perancis, bagaimanapun.

“Jika peruntukan ini dilaksanakan dan jika Marine Le Pen kemudian berkuasa, ia akan menjadi akhir kewarganegaraan kerana kelahiran di Perancis,” Ahli Parlimen Hijau Aurelien Tache telah berkata kepada BFMTV. Le Pen ialah ketua National Rally dan merupakan penantang utama kepada Presiden berjaya Emmanuel Macron dalam pilihan raya 2022.

“Kewarganegaraan kerana kelahiran tidak boleh diperbincangkan,” tegas Boris Vallaud, ketua blok Sosialis di Dewan Rakyat. Beliau memberitahu stesen siaran France 3 bahawa partinya akan menentang sebarang perubahan kepada perlembagaan.

Mayotte mempunyai keluasan kira-kira 375 kilometer persegi dan jumlah penduduk dianggarkan 320,000. Beberapa pegawai Perancis percaya bahawa nombor ini adalah “anggaran” yang “serius”, menurut akhbar Le Monde.

Angka 2018 daripada Institut Kebangsaan Statistik dan Kajian Ekonomi Perancis (INSEE) menunjukkan 84% penduduk pulau berada di bawah garis kemiskinan Perancis €959 ($1,033) sebulan setiap isi rumah. Seperlima tidak mempunyai pekerjaan atau air yang mengalir, manakala kira-kira 40% tinggal di pondok daripada logam bergelombang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.