Tapak radar sasaran semasa serangan tambahan AS di Yemen – CNN

(SeaPRwire) –   Tindakan dilaporkan itu datang sehari selepas koalisi Barat menyerang Houthis

Amerika Syarikat melakukan serangan lebih lanjut di Yemen pada malam Jumaat, menargetkan kemudahan radar yang dikendalikan oleh Houthi, dilaporkan CNN, dengan mengutip seorang pegawai AS.

AS dan Britain sebelum ini melakukan serangan udara dan melancarkan peluru berpandu ke Yemen dengan tujuan menghukum Houthis – kumpulan Islamis Syiah yang menguasai sebahagian negara itu, termasuk ibu negaranya Sanaa – kerana mengganggu pengangkutan komersial melalui laluan perkapalan strategik Laut Merah.

Houthis telah menyatakan solidariti dengan Palestin dan bersumpah tidak akan berhenti menyerang kapal-kapal komersil sehingga Israel mengakhiri peperangan semasa dengan Hamas, yang meletus pada 7 Oktober. Lebih 50 negara telah terjejas dalam 27 serangan Houthi terhadap kapal-kapal, menurut Bait Putih.

MAKLUMAT TAMBAHAN AKAN MENYUSUL

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.