Adakah China merancang plot sinis mengenai peperangan Israel-Gaza?

(SeaPRwire) –   Beberapa menuduh Beijing cuba mencari mata dalam Asia Selatan dengan tidak menyokong Israel

Satu rencana baru-baru ini mendakwa untuk mendedahkan “Permainan China di Gaza,” menuduh Beijing “Mengambil kesempatan atas Perang Israel untuk Memenangi Asia Selatan Global.”

Penulis menuduh bahawa “dengan menyeru penyelesaian dua negara, enggan mengutuk Hamas, dan membuat usaha simbolik untuk menyokong gencatan senjata, [China] telah mengambil kesempatan atas sentimen anti-Israel global dalam usaha untuk meninggikan kedudukan sendiri di Asia Selatan Global.”

Argumen ini menarik, kerana ia berlandaskan logik bahawa perang di Gaza boleh berakhir dengan cepat jika Beijing hanya menyokong kedudukan AS, yang menuduh artikel itu mahu “merekonsiliasi sokongan awam untuk Israel dengan tekanan peribadi untuk menargetkan serangan-serangannya di Gaza dengan lebih berhati-hati dan untuk lebih terbuka kepada penyelesaian politik dengan orang Palestin.” Jadi biarkan kita betulkan ini, ia adalah AS yang mahu mengakhiri konflik ini dengan adil dan China memperburuknya dan oleh itu bersalah?

Jenis analisis ini jauh terlalu jauh dan paling buruk jujur, dan secara keseluruhan satu penghinaan kepada kecerdasan setiap pemerhati. Ia benar-benar menunjukkan sejauh mana kitaran utama para wartawan dan pemikir tank akan pergi supaya tidak meletakkan sebarang salah ke atas Israel sama sekali, tetapi mengambil kambing hitam pihak ketiga yang sebenarnya tidak mempunyai tangan dalam konflik itu. China sentiasa mengambil kedudukan neutral terhadap isu Israel-Palestin, walaupun mengakui kewujudan berdaulat Negara Palestin, dan oleh itu menyokong penyelesaian dua negara.

Walau bagaimanapun, situasi sebenarnya tidak memerlukan China langsung untuk menumbuhkan sentimenti anti-Israel dan anti-AS di seluruh Asia Selatan. AS dan sekutunya telah berjaya melakukannya sendiri. Retorik China berkenaan isu ini tidak bermakna dan tentunya tidak begitu provokatif.

Pertama sekali, rencana Luar Negara mengambil kedudukan Jabatan Negara yang mengelirukan bahawa AS adalah pengantara dan perantara yang jujur dalam konflik Israel-Palestin yang hanya mahu kedua-dua belah pihak berdamai dan bersetuju. Ini adalah kebohongan mutlak. Semua yang ditawarkan AS hanyalah sokongan tidak bersyarat, tidak kritis dan menyeluruh kepada Israel yang Benjamin Netanyahu telah menghitung membenarkannya melakukan apa sahaja, secara kesannya bebas akibat. Adakah AS akan sebenarnya memberi sanksi kepada Israel? Adakah AS akan mengutuk Israel di PBB? Adakah AS akan berhenti melengkapkan Israel? Sama sekali tidak, dan dia tahu ini, oleh itu apa-apa yang Washington mungkin klaim berkenaan menyelamatkan awam atau bercakap tentang gencatan senjata adalah kosong kerana tidak disokong oleh sebarang substansi. Israel dibenarkan melakukan apa sahaja yang dilihatnya sesuai, kerana meletakkan sebarang sekatan ke atasnya adalah politik dalaman yang tidak dapat diterima di AS, serta negara sekutu seperti UK.

Oleh itu, walaupun mahu, bagaimana mungkin China dapat mengakhiri konflik itu, apatah lagi bertanggungjawab atasnya? Ia adalah adegan pembunuhan beramai-ramai tanpa henti yang tidak pernah berlaku sebelum ini, yang disokong Barat di Gaza yang menimbulkan kemarahan di Asia Selatan, dan realiti bahawa Israel adalah undang-undang sendiri. Gerak balas ini sepenuhnya dan eksklusif dihasilkan Barat dan tiada konspirasi mahupun agenda oleh China sebagai pemain neutral untuk mengambil kesempatan atasnya. Sebenarnya, jika China serius, ia akan aktif memanaskan sentimen anti-Israel, tetapi ia tidak melakukannya kerana Beijing untuk sebahagian besar dikawal dan mempunyai sedikit untuk dikatakan tentang isu pihak ketiga.

Sebaliknya, penyelarasan China dengan Asia Selatan adalah trend sejarah mengingat Beijing itu sendiri adalah sebahagian daripada Asia Selatan sejak zaman warisan revolusioner, pengalaman biasa kolonialisme, dan oleh itu keinginan untuk mengekalkan kedaulatan dan kemerdekaan daripada dominasi Barat. Ini membentuk kedudukan bersama dengan negara-negara Timur Tengah, Afrika dan Amerika Latin terhadap Palestin, dengan yang terakhir menjadi contoh paling menonjol penindasan kolonial yang diketuai Barat di dunia. Situasi di Gaza adalah ketidakadilan dan siri kekejaman yang disokong Barat, yang pada gilirannya mendedahkan piawaian ganda negara-negara ini yang mengaku sebagai wira kebebasan dan hak asasi manusia.

Dalam kes ini, China tidak perlu berkata apa-apa mengenai Gaza untuk memanaskan Asia Selatan kerana situasinya benar-benar jelas. AS sedang menelan kos sokongan di seluruh Asia Selatan dengan menunjukkan bahawa ia memudahkan genosid melalui sokongan politik dan tentera yang diberikan secara tidak bersyarat kepada negara Israel, tetapi di sini dalam Luar Negara kita mempunyai versi tidak seimbang bahawa sebenarnya ia hanya salah China, seperti biasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.