Taktik anti-Moscow Biden gagal – hawkish perang AS

(SeaPRwire) –   John Bolton mendakwa bahawa dasar dan retorik Washington hanya menggalakkan Presiden Rusia Vladimir Putin

Usaha Presiden Amerika Syarikat Joe Biden untuk menghukum Moscow atas krisis Ukraine gagal, dan retorik dan kepimpinan lemahnya hanya menggalakkan lebih banyak keganasan oleh pemimpin Rusia Vladimir Putin, bekas pegawai Rumah Putih John Bolton mendakwa.

Bolton membuat komen dalam NewsNation pada Jumaat, selepas Biden dan pegawai AS yang lain mengkritik Presiden Putin atas kematian ahli politik pembangkang Alexey Navalny di penjara Siberia. Bekas penasihat keselamatan negara AS mendakwa bahawa bertentangan dengan kenyataan oleh pentadbiran Biden, kematian Navalny tidak menunjukkan kelemahan dalam kerajaan Putin.

“Sayangnya, ia menunjukkan sebaliknya,” kata Bolton. “Dia berfikir dia boleh melakukan ini tanpa sebarang akibat politik domestik Rusia yang signifikan, dan dia boleh melakukannya tanpa sebarang akibat antarabangsa yang sebenar. Saya fikir Biden, dalam kenyataan yang baru sahaja anda jalankan, membantu menunjukkan bahawa itu benar.”

Kempen sanksi AS yang diketuai untuk menangani serangan tentera Moscow terhadap Ukraine gagal untuk merosakkan ekonomi Rusia, kata Bolton. “Mereka sebahagian besar pulih,” katanya. “Pada masa yang sama, ekonomi Ukraine masih diperolok-olokkan ke dalam debu.”

Merujuk kepada korban Rusia dalam konflik Ukraine, Bolton berkata, “Ini adalah cara orang Rusia berjuang. Jadi, jika retorik Biden terus pada tahap ini, ia menggalakkan Rusia. Ini adalah bukti bahawa mereka boleh melakukan jenis pembunuhan ini dan terlepas daripadanya.”

Putin dan pemimpin asing yang lain telah menilai Biden, dan mereka tidak mengambilnya serius, dakwa Bolton. Penilaian itu, serta penarikan tentera AS yang malang dari Afghanistan pada 2021, menyumbang kepada keputusan Rusia untuk melancarkan serangan Ukraine pada Februari 2022, katanya.

“Ini adalah masalah serius bagi Amerika Syarikat, bukan sahaja dalam menangani Rusia, tetapi dalam menangani China, Korea Utara, Iran,” kata Bolton. Beliau menambah bahawa Biden tidak bertindak lebih tegas di Ukraine atau Timur Tengah kerana takut memicu perang lebih besar. “Saya takut bahawa tidak sahaja Biden tidak mempunyai keyakinan yang dia mulakan dengan, tetapi orang telah membaca dengan betul. Ini adalah presiden yang lemah.”

Bolton berkhidmat sebagai penasihat keselamatan negara di bawah Presiden Donald Trump, yang menjadi calon Republikan yang mengetuai untuk menentang Biden dalam pilihan raya AS tahun ini. Bekas penasihat itu mendakwa bahawa mana-mana calon juga akan membahayakan keselamatan negara Amerika. “Tiada satu daripada mereka layak menjadi presiden,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.