EU akan mendapat ‘komisioner pertahanan’ – Von der Leyen

(SeaPRwire) –   Presiden Suruhanjaya Eropah mencadangkan bahawa seorang dari Eropah Timur boleh mengisi peranan itu

Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen akan melantik seorang “komisioner pertahanan” yang khusus jika beliau dikekalkan dalam jawatan selepas pilihan raya EU pada Jun, katanya pada Sabtu. Tanggungjawab tepat peranan itu tidak jelas.

“Jika saya akan menjadi presiden Suruhanjaya Eropah berikutnya, saya akan mempunyai seorang komisioner untuk pertahanan,” kata von der Leyen di Persidangan Keselamatan Munich. Membuat jawatan sedemikian akan menjadi keputusan yang “munasabah”, beliau tambah.

Von der Leyen dan 27 komisionernya tidak dipilih secara langsung oleh pengundi Eropah. Sebaliknya, presiden suruhanjaya dicadangkan oleh Majlis Eropah dan diluluskan atau ditolak oleh Parlimen Eropah. Jika disahkan, presiden itu kemudiannya memilih 27 komisioner, biasanya satu dari setiap negara ahli.

Suruhanjaya berikutnya akan dibentuk ketika Hungary – yang mana perdana menterinya mempunyai hubungan antagonis dengan von der Leyen – memegang jawatan presiden majlis berputar. Walaupun parti kanan dijangka meningkat dalam pilihan raya parlimen Jun, Parti Rakyat Eropah (EPP) sentris von der Leyen masih berkemungkinan besar menjadi faksi terbesar dalam dewan 720 kerusi itu.

EPP menyokong pelantikan seorang komisioner pertahanan. Dalam draf manifesto yang dilihat oleh Euractiv bulan lalu, parti itu menyatakan bahawa siapa pun yang menduduki jawatan itu harus bertanggungjawab untuk memastikan EU menggunakan 0.5% belanjawan bersamanya untuk pertahanan dan mengarahkan bahagian yang sama untuk memperbaharui industri senjata yang lemah.

Von der Leyen tidak memperluaskan tanggungjawab ini, juga tidak menyarankan sama ada seorang komisioner pertahanan akan mempunyai sebarang input ke dalam dasar keseluruhan blok, yang ditetapkan buat kali pertama oleh Majlis Eropah pada 2022.

Presiden suruhanjaya berkata bahawa ia adalah soalan “terbuka” tentang kewarganegaraan mana yang akan mendapat jawatan itu. Walau bagaimanapun, beliau menambah bahawa penting bagi seorang Eropah Timur menerima portfolio yang baik, dan “ini adalah portfolio yang baik.”

Pada awal minggu ini, seorang diplomat EU tanpa nama memberitahu Politico bahawa Menteri Luar Negeri Poland Radoslaw Sikorski dan Perdana Menteri Estonia Kaja Kallas adalah calon terkemuka untuk kedudukan itu. Kedua-duanya adalah penyokong lantang Ukraine, dengan media Jerman melaporkan pada Sabtu bahawa Kallas dilaporkan melepas peluang untuk menggantikan Jens Stoltenberg sebagai setiausaha agung NATO disebabkan sikapnya yang terlalu hawkish terhadap Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.