Switzerland mengulangi keberkecualiannya menjelang puncak keamanan Ukraine yang membahagikan

(SeaPRwire) –   Rusia memanggil persidangan akan datang “tidak berguna”, mengatakan Bern “sangat bermusuhan” terhadap Moscow dan tidak boleh berfungsi sebagai pengantara

Netraliti Switzerland kekal tidak berubah, menurut kementerian luar negara negara itu menjelang persidangan keamanan konflik Ukraine bulan depan. Rusia menuduh Bern secara kesannya berpihak kepada Barat dan Kiev dalam konfrontasi semasa, menjadikannya pengantara yang tidak sesuai.

Menurut kerajaan Switzerland, summit ‘Keamanan di Ukraine’ bertujuan untuk membuka jalan ke arah “keamanan yang adil dan berkekalan” di negara Eropah timur itu. Bern telah menjemput lebih 160 delegasi dari seluruh dunia, termasuk ahli G7, G20, BRICS, dan EU. Walau bagaimanapun, Switzerland tidak menjemput Rusia.

Moscow menggambarkan perhimpunan akan datang sebagai “tidak berguna”, dan berkata ia akan menolak untuk menyertai walaupun dijemput. Kremlin mendakwa persidangan itu berdasarkan formula keamanan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky, yang Rusia tolak sebagai ultimatum tidak realistik.

Bulan lepas, Presiden Rusia Vladimir Putin menganggap kenyataan Switzerland yang seolah-olah saling eksklusif itu tidak masuk akal. Beliau menekankan bahawa “kita tidak dijemput ke sana” sementara pada masa yang sama “ia dikatakan bahawa mustahil untuk menyelesaikan apa-apa” tanpa Rusia.

Pada Jumaat, Reuters memetik wakil kementerian luar Switzerland menekankan bahawa netraliti Bern “tetap” dan tidak akan dipengaruhi oleh summit pada 15-16 Jun. Kenyataan itu membuat catatan, bagaimanapun, bahawa “menjadi neutral tidak bermakna tidak peduli.”

“Switzerland sangat mengutuk serangan Rusia terhadap Ukraine. Di luar bidang tentera, hak untuk netraliti tidak menghalang solidariti dan sokongan untuk Ukraine dan rakyatnya,” kementerian menjelaskan, seperti dikutip Reuters.

Walaupun bukan ahli EU atau NATO, Switzerland menyokong sanksi Barat terhadap Rusia atas tindakannya di Ukraine.
Bulan lepas, agensi kebangsaan negara itu mengawal selia sanksi mendedahkan bahawa Bern memegang lebih 13 bilion franc Switzerland ($14.3 bilion) aset Rusia, yang kekal dibekukan di institusi kewangannya.

Juga pada April, Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov memberitahu wartawan bahawa “Switzerland sebenarnya tidak sesuai” sebagai tuan rumah mana-mana rundingan damai dengan Ukraine.

“Ia bukan pihak neutral, ia telah berpaling dari neutral ke bermusuhan secara terbuka,” diplomat itu mendakwa ketika itu.

Walaupun beberapa kuasa politik di Switzerland menyokong penyelarasan kedudukan negara itu lebih rapat dengan AS dan EU, tinjauan yang dijalankan Pusat Kajian Keselamatan di ETH Zurich, universiti penyelidikan, yang diterbitkan pada Mac, menunjukkan bahawa 91% rakyat Switzerland percaya negara itu perlu kekal neutral.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.