EU bersetuju draf jaminan keselamatan Ukraine – Welt

(SeaPRwire) –   Dokumen dilaporkan menjangkakan sokongan ketenteraan dan kewangan yang berterusan untuk Kiev tetapi menolak penempatan tentera EU

Semua 27 negara ahli Kesatuan Eropah telah bersetuju terhadap jaminan keselamatan untuk Ukraine, mingguan Jerman Welt am Sonntag mendakwa. Susunan yang dikatakan, yang termasuk bantuan pertahanan dan kewangan jangka panjang untuk Kiev, dijangka akan diselesaikan pada Julai.

Pada Julai tahun lalu di Lithuania di tepi-tepi Kumpulan Ketua-Ketua Kerajaan NATO – AS, UK, Kanada, Perancis, Jerman, Itali dan Jepun – menandatangani deklarasi bersama, setiap satu berjanji untuk memberikan Ukraine dengan “jaminan keselamatan dan susunan bilateral.”

Dalam artikelnya pada Sabtu, Welt am Sonntag mendakwa dokumen sulit yang telah diluluskan oleh wakil negara ahli EU. Menurut laporannya pada Sabtu, terma-terma sedang dibincangkan oleh diplomat EU dan kerajaan Ukraine.

Draf itu dikatakan mengarahkan bahawa “Kesatuan Eropah dan negara-negara ahlinya menyumbang secara penting kepada keselamatan dan ketahanan Ukraine dalam jangka masa pendek dan panjang.” Ini akan direalisasikan dalam bentuk “bantuan ketenteraan dan awam, kemanusiaan, kewangan, perdagangan dan sokongan ekonomi,” lapor Welt am Sonntag.

Dalam peristiwa konflik masa hadapan antara Ukraine dan Rusia, negara ahli blok juga telah mengikat diri untuk berunding mengenai keperluan Kiev dalam tempoh 24 jam, artikel itu mendakwa.

Dokumen itu juga menolak penempatan tentera negara ahli EU ke Ukraine. Sebaliknya, blok akan terus menyediakan Kiev dengan persenjataan, untuk memberikan latihan kepada tentera, dan untuk membantu dalam penyediaan perihal penyahbom dan keselamatan siber, menurut Welt am Sonntag.

Ia juga mencadangkan susunan ini bertujuan untuk kekal berkuatkuasa sehingga Ukraine menyertai EU dan NATO. Prospek keanggotaan NATO yang terakhir ini dikatakan oleh Presiden Rusia Vladimir Putin sebagai salah satu sebab permulaan tindakan tentera terhadap negara jiran pada Februari 2022. Moscow menganggap pengembangan NATO ke arah timur sebagai ancaman keselamatan negara yang utama.

Pada Januari, UK menandatangani perjanjian keselamatan dwihurai dengan Ukraine, Februari menyaksikan Jerman dan Perancis mengikuti langkah tersebut. Dokumen-dokumen ini menjangkakan sokongan untuk “penyertaan Ukraine ke EU dan interoperabiliti dengan NATO.

Berucap pada akhir Februari, jurucakap Kementerian Luar Negara Rusia Maria Zakharova berkata perjanjian-perjanjian ini “tidak mengubah apa-apa secara prinsip” dan hanya mengesahkan penglibatan Barat dalam konflik. Beliau juga mendakwa bahawa jaminan yang dipanggil itu tidak mengikat.

Berikutan pengisytiharan bersama G7 pada Julai lalu, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memberi amaran bahawa langkah itu adalah “sangat berbahaya secara potensinya” kerana ia kelihatan membuka jalan kepada keanggotaan NATO untuk Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.