Suspek diberkas selepas ancaman bom di konsulat Iran

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki memakai rompi letupan palsu mengancam akan meletupkan dirinya di dalam kedutaan Iran di Paris

Polis di Paris telah menangkap seorang lelaki yang memasuki konsulat Iran dan mengancam untuk meletupkan dirinya. Lelaki itu, yang dilaporkan mulai membakar api berhampiran konsulat yang sama tahun lalu, menyerah diri kepada pegawai selepas berhadapan selama berjam-jam.

Suspek itu memasuki bangunan pada sekitar jam 11 pagi waktu tempatan, membawa apa yang kelihatan seperti grenad dan rompi letupan, pejabat peguam Paris memberitahu Le Parisien. Dia keluar beberapa jam kemudian dan ditangkap, selepas polis menentukan bahawa peranti letupannya adalah palsu, kata pejabat itu.

Penyiasat menggambarkan suspek sebagai lelaki Perancis berusia 60 tahun keturunan Iran, Seorang saksi memberitahu BFMTV bahawa lelaki itu telah mengancam akan meletupkan dirinya di dalam konsulat, dan membuat ancaman keras, mendakwa bahawa dia perlu membalas dendam ke atas adiknya. Belum jelas sama ada dia dimotivasikan oleh ketegangan baru-baru ini antara Iran dan Israel.

Polis bertindak balas dengan kuat terhadap insiden itu, dengan unit taktikal menurun ke konsulat dan menutup jalan-jalan berhampiran. Video yang dikongsi di media sosial menunjukkan unit bersenjata berat menggerakkan halangan tahan letup ke tempat di sekeliling bangunan sebelum penyerahan akhir suspek.

Pejabat peguam memberitahu Le Parisien bahawa suspek ditangkap pada bulan September tahun lalu kerana menyalakan tayar luar konsulat Iran yang sama. Dia diberikan hukuman penjara tergantung selama lapan bulan bulan seterusnya dan dilarang membawa senjata atau memasuki Arrondissement ke-16 Paris, di mana konsulat itu terletak.

Menurut BFMTV, lelaki itu menggambarkan dirinya di mahkamah tahun lalu sebagai lawan “idealis” kerajaan Iran, dan menyatakan sokongan untuk protes yang meletus di seluruh Iran berikutan kematian seorang wanita muda dalam tahanan polis pada tahun 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.