SpaceX Melancarkan Roket Besar Baru Tetapi Letupan Akhir Ujian Penerbangan Kedua

SpaceX-Starship-Launch

(SeaPRwire) –   SpaceX melancarkan roket mega Starship tetapi kehilangan kedua booster dan kapal angkasa dalam pasangan letupan beberapa minit ke dalam penerbangan ujian Sabtu.

Kapal angkasa mencapai angkasa selepas pelancaran dari selatan Texas sebelum komunikasi tiba-tiba hilang. Pegawai SpaceX berkata ia kelihatan sistem memusnahkan diri kapalnya meletup di Teluk Mexico.

Beberapa minit sebelumnya, booster yang dipisahkan telah meletup di Teluk Mexico. Pada masa itu, tugasnya telah dilaksanakan. Ujian Sabtu berlangsung lapan minit atau lebih lama daripada ujian pertama pada April, yang juga rosak. Penerbangan terkini berakhir ketika enam enjin kapal hampir siap menyala untuk meletakkannya pada laluan mengelilingi dunia.

Pada hampir 400 kaki (121 meter) dan enjin paling kuat pernah dibina, dengan matlamat menghantar manusia ke bulan dan Marikh.

“Pencapaian utama hari ini, pelancaran berjaya itu,” kata SpaceX John Insprucker, mencatatkan bahawa semua 33 enjin booster menyala seperti direka, tidak seperti kali terdahulu. Booster juga dipisahkan dengan licin dari kapal angkasa, yang mencapai altitud 92 batu (148 kilometer). Kate Tice menambah: “Kami dapat banyak data, dan itu akan membantu kami untuk meningkatkan untuk penerbangan seterusnya.”

Pengasas SpaceX Elon Musk menonton dari belakang kawalan pelancaran di hujung selatan Texas berhampiran sempadan Mexico, berhampiran Pantai Boca Chica. Di ibu pejabat syarikat di Hawthorne, California, pekerja bersorak apabila Starship terbang pada fajar. Bilik menjadi sunyi sebaik sahaja jelas bahawa kapal angkasa telah dimusnahkan.

SpaceX telah bertujuan untuk altitud 150 batu (240 kilometer), cukup tinggi untuk menghantar projektil berbentuk kapal angkasa mengelilingi dunia sebelum terdampar ke Lautan Pasifik berhampiran Hawaii sekitar 1 1/2 jam selepas pelancaran, pendek daripada pusingan penuh.

Berikutan ujian penerbangan April, SpaceX membuat penyesuaian kepada roket serta landasan pelancaran. Lembaga Penerbangan Persekutuan membersihkan roket untuk penerbangan pada Rabu, selepas mengesahkan bahawa semua kebimbangan keselamatan dan alam sekitar telah dipenuhi.

Selepas pelancaran Sabtu, FAA berkata tiada kecederaan atau kerosakan awam dilaporkan dan siasatan sedang dijalankan untuk menentukan apa yang salah. SpaceX tidak boleh melancarkan Starship seterusnya sehingga kajian selesai dan pembetulan dibuat, FAA menambah.

NASA bergantung kepada Starship untuk mendaratkan astronot di bulan menjelang akhir 2025 atau tidak lama selepas itu. Agensi angkasa memberi SpaceX kontrak $3 bilion untuk melakukannya, dengan memindahkan astronot dari kapsul Orion ke Starship di orbit bulan sebelum menuju ke permukaan.

“Ujian hari ini merupakan peluang untuk belajar – kemudian terbang semula,” nota Ketua Pentadbir NASA Bill Nelson melalui X, dahulunya dikenali sebagai Twitter.

Starship 34 kaki (10 meter) lebih tinggi daripada roket Saturn V NASA yang membawa manusia ke bulan lebih setengah abad lalu, dan 75 kaki (23 meter) lebih tinggi daripada roket Sistem Pelancaran Angkasa NASA yang terbang mengelilingi bulan dan kembali, tanpa krew, tahun lalu. Dan ia mempunyai lebih kira-kira ganda daya tujahan pelancaran.

Seperti sebelumnya, tiada apa-apa bernilai di atas Starship untuk ujian berjalan. Sekali Starship terbukti, Musk merancang untuk menggunakan roket mega sepenuhnya boleh guna semula untuk melancarkan satelit ke orbit Bumi dan peralatan dan manusia ke bulan, dan akhirnya, ke Marikh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)