Pelanggan Taylor Swift Meninggal Sebelum Konsert Eras di Rio, Pengunjung Membantah Keadaan Tempat

(SeaPRwire) –   RIO DE JANEIRO – Seorang peminat Taylor Swift yang berusia 23 tahun meninggal dunia semasa konsert Eras di Rio pada malam Jumaat, menurut kenyataan daripada penganjur persembahan di Brazil. Kedua-dua Swifties dan politikus memberi tindak balas dengan marah terhadap berita itu.

Walaupun sebab kematian Ana Clara Benevides Machado belum diumumkan, peminat-peminat membantah mereka tidak dibenarkan membawa botol air ke Stadium Sukan Olimpik Nilton Santos walaupun suhu meningkat dengan mendadak.

Sebuah kumpulan melancarkan petisyen dalam talian pada pagi Sabtu meminta undang-undang “Benevides” untuk “menjadikan air wajib dalam acara”.

Petisyen itu mendapat lebih 150,000 tandatangan dalam beberapa jam sahaja. Pihak berkuasa persekutuan mengumumkan air akan disediakan percuma di semua konsert akan datang.

Dalam nota tulisan tangan yang dikongsi di media sosialnya, Swift berkata hatinya “hancur berkecai”.

“Tidak banyak maklumat saya miliki selain daripada fakta bahawa dia begitu cantik dan terlalu muda,” penyanyi itu menulis tentang wanita muda itu.

Penganjur persembahan, Time4Fun, berkata dalam Instagram bahawa paramedic telah memeriksa Benevides selepas dia melaporkan rasa tidak sihat. Dia dibawa ke pusat pertolongan cemas dan kemudian ke hospital, di mana dia meninggal dunia satu jam kemudian, menurut kenyataan syarikat hiburan langsung Brazil itu.

Penonton konsert berkata mereka tidak dibenarkan membawa botol air ke stadium walaupun Rio dan kebanyakan Brazil mengalami suhu rekod minggu ini akibat. Suhu siang di Rio pada Jumaat ialah 39.1 darjah Celsius (102.4 darjah Fahrenheit), tetapi ia terasa lebih panas.

Elizabeth Morin, 26, yang baru-baru ini berpindah ke Rio dari Los Angeles, menggambarkan keadaan “seperti sauna” di dalam stadium. “Ia sangat panas. Rambut saya menjadi sangat basah kerana berkeringat sebaik sahaja saya masuk,” katanya. “Ada satu ketika di mana saya perlu memeriksa pernafasan saya untuk memastikan saya tidak akan pengsan.”

Morin berkata dia minum air yang mencukupi tetapi melihat “bilangan orang yang kelihatan tertekan” dan yang lain “berteriak minta air.” Dia berkata dia dapat air dari tepi kawasan di mana dia berdiri, tetapi air jauh lebih sukar didapati dari bahagian stadium yang lain, “terutamanya jika anda bimbang akan kehilangan kedudukan khusus anda.”

Semasa persembahan, Swift menghentikan persembahannya dan meminta dari pentas supaya air dibawa kepada kumpulan orang yang berjaya menarik perhatian penyanyi itu, menurut Morin. “Mereka mengangkat telefon bimbit mereka sambil berkata ‘Kami perlukan air’,” ingatnya.

Menteri Keadilan Flávio Dino berkata dalam X bahawa kementerian akan melaksanakan “peraturan kecemasan” berikutan situasi itu. Kemudian dia mengumumkan bahawa “botol air untuk kegunaan peribadi, dalam bahan sesuai, akan dibenarkan” dalam konsert dan acara lain dan bahawa pengeluar persembahan perlu menyediakan air minum percuma dan mudah diakses.

Sebelum persembahan, Benevides memaparkan video dirinya di Instagram memakai baju Taylor Swift sambil menunggu giliran untuk memasuki stadium sambil mencari tempat berpayung. Seperti dia, beribu-ribu peminat menunggu berjam-jam di bawah panas matahari sebelum dibenarkan masuk.

Dia memberitahu pengikutnya sambil mengipas muka bahawa dia tiba pada pukul 11 pagi – persembahan bermula sekitar pukul 7:30 malam – dan “masih dalam kekeliruan.”

Rakan Benevides, Daniele Menin, yang hadir konsert bersamanya, memberitahu laman berita dalam talian G1 bahawa kawannya pengsan pada permulaan konsert, ketika Swift membuat lagu keduanya, “Cruel Summer”.

“Kami sentiasa berkata bahawa apabila Taylor Swift datang ke Brazil kami akan cuba cara untuk pergi. Tiketnya sangat mahal, tetapi kami masih dapat cara,” kata Menin kepada G1.

Datuk Bandar Rio de Janeiro Eduardo Paes berkata dalam X bahawa “kehilangan nyawa wanita muda… tidak boleh diterima.” Walaupun pihak berkuasa sedang menyiasat keadaan kematian, Paes menulis, pihak berkuasa bandar akan meminta Sabtu ini syarikat pengeluar persembahan menyediakan titik pengedaran air baharu, lebih banyak briged dan ambulans, dan membenarkan masuk awal ke persembahan selama satu jam.

Swift mempunyai dua lagi persembahan yang dijadualkan di Rio, satu pada Sabtu dan satu pada Ahad. “Saya tidak akan dapat bercakap tentang ini dari pentas kerana saya terasa tertekan dengan dukacita apabila cuba berbicara tentangnya,” tulisnya. “Saya mahu berkata sekarang saya merasai kehilangan ini dengan dalam dan hati saya yang pecah pergi kepada keluarga dan rakannya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)