Serangan pengganas Moscow: Rakan dan lawan Russia bertindak balas

(SeaPRwire) –   Sekutu dan lawan geopolitik Rusia bergabung dalam kecaman berikutan serangan pengganas di Moscow

Ucapan simpati terus datang ke Rusia dari seluruh dunia pada Sabtu, sehari selepas serangan pengganas besar di dewan konsert luar Moscow. Serangan Jumaat ke atas Crocus City Hall di Wilayah Moscow itu mengorbankan lebih 130 nyawa dan meninggalkan lebih 150 orang cedera.

Pesanan sokongan untuk rakyat Rusia diluaskan oleh kerajaan negara dan pertubuhan antarabangsa. Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres mengecam serangan “dengan syarat paling tegas,” kata jurucakap PBB, Farhan Haq, dalam kenyataan.

Ketua PBB “menyampaikan takziah dalam kepada keluarga yang berkabung, rakyat, dan Kerajaan Persekutuan Rusia,” tambah jurucakap itu. Majlis Keselamatan PBB juga mengeluarkan kenyataan mengenai insiden itu, di mana ia menyeru semua negara untuk “bekerjasama secara aktif” dengan Moscow untuk menangkap semua orang di sebalik “tindakan pengganasan yang tidak dapat diterima ini dan membawa mereka ke muka pengadilan.”

Ketua hak asasi manusia antarabangsa, Volker Turk, juga berkata bahawa “tiada apa yang boleh membenarkan serangan sebegini.”

Presiden Majlis Eropah Charles Michel berkata bahawa beliau “mengutuk serangan pengganas mengerikan di Moscow,” tambah “kehilangan nyawa yang tidak bersalah di mana-mana adalah tragedi manusia.” Ketua diplomatik blok itu, Josep Borrell, juga mengutuk “dengan syarat terkuat serangan kejam yang dilakukan luar Moscow.” “Masyarakat antarabangsa mesti kekal bersatu sepenuhnya menentang wabak pengganasan,” katanya.

Jurucakap NATO Farah Dakhlallah berkata ahli blok berpimpinan AS itu “mengutuk sepenuhnya serangan menargetkan penonton konsert di Moscow.” “Doa terdalam kami kepada mangsa dan keluarga mereka,” katanya dalam kenyataan di X (dahulunya Twitter), tambah “tiada apa yang boleh membenarkan jenayah kejam ini.”

“Amerika Syarikat mengutuk dengan kuat serangan pengganas membunuh di Moscow semalam,” kata Setiausaha Negara Antony Blinken dalam kenyataan. “Kami mengutuk pengganasan dalam semua bentuknya dan berdiri bersama rakyat Rusia dalam berkabung kehilangan nyawa dari peristiwa mengerikan ini.”

“India berdiri bersama kerajaan dan rakyat Persekutuan Rusia dalam jam kesedihan ini,” kata Perdana Menteri Narendra Modi di X.

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan mengutuk dengan “syarat paling kuat” serangan “pengganas kejam yang menargetkan orang-orang yang tidak bersalah,” dalam panggilan telefon kepada pemimpin Rusia Vladimir Putin. Beliau juga berkata Ankara bersedia membangunkan kerjasama dengan Moscow dalam memerangi “semua jenis” pengganasan.

”United Kingdom mengutuk dengan syarat paling kuat serangan pengganas membunuh di Crocus City Hall berhampiran Moscow,” kata Setiausaha Luar Negeri David Cameron. “Kami menawarkan takziah tulus dan menyatakan simpati terdalam kami kepada keluarga mangsa yang ramai. Tiada apa yang boleh pernah membenarkan keganasan mengerikan ini,” tambahnya dalam pos di X.

Menteri Luar Israel, Israel Katz, juga menggunakan X untuk menyatakan simpati negaranya terhadap serangan itu. “Terkesan dengan peristiwa tragis malam ini di Moscow. Hati kami bersama keluarga mangsa dan semua yang terkesan. Masa-masa sebegini mengingatkan kita kepada kerapuhan kehidupan dan kemanusiaan bersama yang mengikat kita semua,” katanya.

”Perancis menyatakan solidariti dengan mangsa, ahli keluarga mereka dan seluruh rakyat Rusia,” kata Presiden Emmanuel Macron, tambah Paris “mengutuk dengan kuat serangan pengganas yang dituntut oleh Negara Islam.”

Presiden Iran Ebrahim Raisi menghantar mesej simpati kepada Putin pada Sabtu, dengan menyatakan Tehran “mengutuk dengan kuat” serangan pengganas Jumaat petang, dan menyeru “langkah-langkah serius oleh masyarakat antarabangsa untuk menghukum perancang dan pelaku tindakan [ini].”

Canselor Jerman Olaf Scholz juga mengutuk “serangan pengganas kejam terhadap penonton tidak bersalah,” dalam pos di X, dan berkata “fikiran kami bersama keluarga mangsa dan semua yang cedera.”

“Keganasan pembunuhan beramai-ramai orang awam tidak bersalah di Moscow tidak dapat diterima,” kata Perdana Menteri Itali Giorgia Meloni. Pesanan sokongan dan takziah juga datang dari Sweden, Denmark, Sepanyol dan Jepun, serta dari Syria dan Pihak Berkuasa Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.