Pengintip AS dinasihat guna ‘bahasa yang inklusif’ – media

(SeaPRwire) –   Sebuah buletin kepelbagaian, keadilan, dan kebolehaksesan (DEIA) agensi perisikan mencadangkan pegawai mengelak daripada menggunakan istilah seperti ‘senarai hitam’ atau ‘uji kesihatan mental’, lapor Fox News

Jabatan Kepelbagaian, Keadilan, Kebolehaksesan dan Kebolehaksesan (DEIA) komuniti perisikan Amerika Syarikat telah mengeluarkan buletin dalaman baharu yang menawarkan cadangan tentang bahasa yang hendakkan dielakkan oleh kakitangan keselamatan dalam kerja mereka, dilaporkan Fox News pada hari Sabtu.

Dokumen itu menasihati mengelak daripada menggunakan perkataan seperti ‘senarai hitam’ atau ‘mudah’, dan menekankan manfaat berpakaian silang untuk kerja seorang pegawai perisikan, siaran itu berkata.

Tidak jelas bila tepatnya dokumen itu, bertajuk ‘Perkataan penting: kepentingan perkataan’, diterbitkan, tetapi Fox News melaporkan bahawa ia pada asalnya diperolehi oleh Daily Wire melalui permintaan maklumat awam. Kertas itu dihasilkan oleh agensi dalam Pejabat Pengarah Perisikan Kebangsaan (ODNI), jawatan kabinet yang menyelia agensi perisikan utama, termasuk CIA dan beberapa perkhidmatan perisikan tentera.

Buletin itu menampilkan enam artikel keseluruhan “yang berkaitan dengan kepelbagaian secara lebih meluas, menjelajahi identiti gender, kemajuan dalam kebolehaksesan, dan kepelbagaian dalam kepimpinan,” mengikut Fox News, yang mampu mengkaji kandungan.

Artikel pertama dilaporkan membincangkan latihan perisikan dan bahan pembentangan yang menyamakan Islam dengan keganasan, dan butiran usaha yang bertujuan untuk “menyiangi” bahasa yang “menyinggung dan mengasingkan rakan sekerja Muslim-Amerika kita.”

Satu artikel berasingan dalam buletin itu dikatakan didedikasikan kepada pengalaman seorang pegawai perisikan lelaki tidak dinamakan yang mengaku berpakaian silang dan mendakwa ia telah mempertajam kemahiran profesionalnya. “Saya fikir pengalaman saya sebagai seseorang yang berpakaian silang telah mengasah kemahiran yang saya gunakan sebagai pegawai perisikan, terutamanya berfikir kritikal dan mengambil perspektif,” mengikut penulis tanpa nama.

Satu lagi kertas yang menangani ‘kepelbagaian bahasa’ mencadangkan bahawa pegawai perisikan harus menyingkirkan apa yang dipanggil ‘bahasa berat sebelah’. Senarai istilah yang perlu dielakkan termasuk ‘senarai hitam’ kerana ia dikatakan membayangkan bahawa “hitam adalah buruk dan putih adalah baik,” serta ‘uji kesihatan mental’, kerana ia dikatakan membayangkan bahawa orang dengan masalah mental adalah kurang baik daripada orang lain.

ODNI mengesahkan usahanya untuk “membina tenaga kerja yang pelbagai dan inklusif” kepada Fox, menambah bahawa pejabat DEIA mengedarkan majalah suku tahunan mengenai isu itu kepada setiap agensi perisikan Amerika Syarikat.

Dokumen itu mendapat beberapa kritikan daripada ahli politik dan veteran komuniti perisikan Amerika Syarikat. Senator Tom Cotton, seorang Republikan Arkansas, berkata kepada Fox News bahawa “pegawai perisikan harus menumpukan masa mereka untuk mencari pengganas, bukannya risau sama ada mereka akan menyinggung mereka.”

Jeremy Hunt, bekas pegawai perisikan tentera dan ketua kumpulan penyokongan Veterans on Duty, memberi amaran bahawa bahasa sedemikian akan menyebabkan “laporan perisikan berkualiti rendah, tidak tepat, dan bingung.”

Satu kertas DEI serupa yang dibuat awam pada November 2023 memicu siasatan oleh dua ahli kongres selepas Daily Wire, yang juga yang pertama memecah berita pada masa itu, menggambarkannya sebagai menyokong “pandangan kiri jelas tentang kaum dan jantina.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.