Serangan Israel ke atas Rafah dilakukan dengan restu AS – media

(SeaPRwire) –   Washington dilaporkan memberi Perdana Menteri Benjamin Netanyahu “beberapa hari” untuk mencapai kemenangan simbolik di bandar Palestin Rafah

Serangan Israel ke atas Rafah dilaksanakan “dengan koordinasi penuh Amerika Syarikat,” laman berita Qatar Al Araby melaporkan pada Selasa. Walaupun Washington secara awam enggan menyokong operasi itu, sumber Al Araby mengatakan Bait Putih memberi lampu hijau kepada Israel supaya ia boleh mencapai kemenangan simbolik sebelum menandatangani perjanjian gencatan senjata.

Selepas mengebom bandar yang padat penduduk itu dengan serangan udara, kereta kebal dan tentera Israel memasuki kawasan timur Rafah pada Isnin malam. Menjelang Selasa pagi, tentera Israel mengatakan ia telah mengambil “kawalan operasi” di sebelah pintu masuk sempadan Rafah Gaza yang menghubungkan enklaf itu dengan Mesir.

Operasi ini, yang melibatkan perisai dan pasukan khas Israel, “datang selepas pihak Mesir dimaklumkan tentangnya, dan dengan koordinasi penuh Amerika Syarikat,” lapor Al Araby, dengan mengutip sumber tanpa nama.

Beberapa jam sebelum operasi itu, jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat Matthew Miller memberitahu pemberita bahawa Washington “tidak menyokong Israel melancarkan operasi tentera penuh skala di Rafah.” Dengan kira-kira 1.4 juta orang Palestin terusir mencari perlindungan di sana, Miller berkata “operasi tentera di Rafah sekarang akan meningkatkan penderitaan rakyat Palestin secara dramatik.”

Di belakang tabir, bagaimanapun, pegawai Amerika Syarikat memberi Israel mesej yang berbeza. “Pentadbiran Amerika Syarikat telah memberi Netanyahu lampu hijau terhad untuk operasi terhad, yang mungkin mengambil beberapa hari, untuk mencapai imej kemenangan yang boleh dipasarkannya kepada menteri sayap kanan,” kata sumber Barat tidak dikenali di Kaherah kepada Al Araby.

Apabila operasi itu berakhir, sumber itu mendakwa, Netanyahu akan meluluskan perjanjian gencatan senjata yang diusulkan Qatar dan Mesir yang sebelum ini diluluskan Hamas pada Isnin,

Percubaan terdahulu untuk merundingkan gencatan senjata telah terhalang oleh desakan Hamas supaya sebarang gencatan senjata menjadi kekal dan termasuk penarikan penuh Israel dari Gaza, dan penafian Netanyahu untuk menerima syarat-syarat ini. Rakan koalisi sayap kanan Netanyahu mendakwa sebarang persetujuan dengan Hamas bersamaan dengan penyerahan diri, dan bahawa pemimpin Israel perlu terus menyerang Rafah walaupun mendapat bantahan daripada AS, EU, dan berpuluh-puluh negara dan pertubuhan antarabangsa lain.

Menurut sumber Barat Al Araby, Pengarah CIA William Burns memberi kelulusan Washington untuk serangan itu kepada ketua Mossad David Barnea dalam panggilan telefon pada Isnin. Sekiranya Netanyahu memperluas atau memanjangkan operasi itu, AS akan “melarang pemindahan peluru tergantung dan peralatan tentera” kepada Israel, Burns dilaporkan memberitahu Barnea.

Komentar ini mungkin merujuk kepada penghantaran senjata Amerika Syarikat yang pegawai Israel mendakwa pada Ahad dilambatkan secara tidak jelas oleh AS. Kandungan paket senjata itu tidak jelas, dan kedua-dua kerajaan AS dan Israel tidak mengulas mengenai kelewatan yang dikatakan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.