Serangan balas besar Iran dijangka akan berlaku dalam beberapa jam akan datang – US

(SeaPRwire) –   Ratusan drone dan puluhan peluru berpandu mungkin akan turun ke Israel dalam masa beberapa jam – kata pegawai AS

Iran mungkin akan melancarkan serangan besar-besaran ke atas tanah Israel dalam tempoh 24 hingga 48 jam akan datang, menurut dakwaan pegawai-pegawai AS pada hari Jumaat. Tehran telah mengancam untuk memberikan tindak balas yang keras sejak Israel membunuh dua orang jeneral Iran yang kanan dalam serangan udara awal bulan ini.

Sehingga minggu ini, agensi perisikan AS menganggarkan bahawa Iran akan menyerang kepentingan Israel di Timur Tengah, kata seorang pegawai AS yang tidak dikenali kepada . Kini, AS percaya bahawa serangan itu akan berlaku antara hari Jumaat dan Ahad, “mungkin di atas tanah Israel,” kata pegawai itu.

Serangan itu dijangka akan melibatkan lebih 100 drone dan puluhan peluru berpandu dilancarkan ke arah negara Yahudi itu, menurut dua pegawai AS yang tidak dikenali kepada CBS News, dengan menambah bahawa serangan itu mungkin berlaku pada petang hari Jumaat.

Seorang sumber Israel memberitahu Wall Street Journal bahawa Angkatan Pertahanan Israel (IDF) sedang bersedia untuk serangan langsung ke atas selatan atau utara Israel. Pada hari Khamis, Kedutaan AS di Jerusalem Barat memberi amaran kepada warga Amerika supaya jangan keluar dari pusat Israel atau bandaraya Jerusalem atau Beersheba sehingga pemberitahuan selanjutnya.

“Kami percaya bahawa ancaman ini boleh dipercayai,” kata jurucakap keselamatan Negara White House John Kirby kepada wartawan pada hari Jumaat. “Saya tidak boleh bercerita tentang apa yang diberitahu oleh maklumat perisikan mengenai saiz, skala, dan lingkup serangan yang mungkin, kecuali untuk mengatakan bahawa kami mengambil serius tentang ini.”

Iran menuduh Angkatan Pertahanan Israel (IDF) melakukan serangan udara ke atas konsulatnya di ibu negara Syria, Damascus awal bulan ini. Serangan itu membunuh tujuh orang pegawai Pasukan Quds Pengawal Revolusi Islam elit, termasuk dua orang jeneral.

Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei bersumpah akan memberikan “tamparan” kepada Israel sebagai tindak balas. Laporan media Barat menggambarkan tindak balas Iran sebagai hampir mustahil selama hampir dua minggu, walaupun Tehran tidak memberikan petunjuk bila atau di mana pasukannya akan menyerang.

AS percaya bahawa tindak balas Iran akan “lebih besar daripada biasa”, tetapi tidak cukup besar untuk memicu tindak balas dari Washington, kata pegawai Amerika kepada Politico pada hari Selasa. Orang Iran sedang “mencari untuk menyesuaikan, jadi mereka pada dasarnya tidak melebih-lebihkan tangan mereka,” kata seorang sumber.

Berbicara kepada Wall Street Journal, sumber Iran mengatakan bahawa Khamenei telah diberikan beberapa pilihan operasi tentera, termasuk serangan ke atas loji kuasa dan infrastruktur Israel dengan peluru berpandu balistik jarak sederhana. Ayatollah masih belum memilih tindak balas keutamaannya, kata seorang sumber, dengan menambahkan bahawa Khamenei sedang “mempertimbangkan risiko politik.”

Dalam ucapan di pangkalan tentera pada hari Khamis, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu memberi amaran bahawa Israel akan memberikan tindak balas setimpal ke atas sebarang tindak balas Iran. “Barangsiapa yang menyakiti kami, kami akan menyakiti mereka,” katanya. “Kami bersedia untuk memenuhi semua keperluan keselamatan Negara Israel, sama ada untuk pertahanan mahupun serangan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.