NATO negara menyediakan penduduk untuk perang

(SeaPRwire) –   All civilians in Lithuania may join military reserve units, the country’s Defense Ministry has announced

Lithuania sedang menubuhkan pusat-pusat latihan tentera yang kekal yang akan beroperasi di seluruh negara untuk mempersiapkan peribadi untuk berkhidmat di belakang garisan semasa peperangan, Menteri Pertahanan Laurynas Kasciunas memberitahu wartawan pada hari Jumaat.

Sejumlah 27 ibu pejabat perintah yang dijangka beroperasi sepenuhnya tahun depan akan didirikan di bandar-bandar utama negara NATO ini dalam usaha untuk “mempersiapkan orang ramai untuk menghantar isyarat pencegahan kepada musuh,” kata pegawai itu.

Kementerian Pertahanan negara Baltik ini mengharapkan pusat-pusat perintah sedemikian akan menjadi “sambungan antara Angkatan Bersenjata Lithuania dan rakyat yang boleh mempertahankan negara dengan senjata” sekiranya berlaku peperangan.

“Kami sedang membincangkan tentang fakta bahawa orang ramai akan sudah tahu di mana hendak pergi jika mereka mahu menyumbang kepada pertahanan rumah dan negara mereka,” terang Kasciunas.

Beliau menjelaskan lagi tujuan unit-unit pertahanan wilayah ini dengan berkata bahawa mereka akan “memerangi kumpulan pelbagai, melindungi objek dan melaksanakan tugas-tugas lain.”

Rang undang-undang yang dikemukakan kepada parlimen Lithuania, Seimas, menyaksikan pusat-pusat perintah mempunyai unit di bawah perintah mereka terdiri daripada pasukan rizab sedia ada, pemanah, serta semua pemilik senjata api, termasuk pemburu.

Menurut Kasciunas, dianggarkan sekitar 10,600 ahli rizab awam, kira-kira 2,000 pemanah, dan 800 ahli Pasukan Sukarelawan Pertahanan Kebangsaan dijangka akan menyertai.

Pegawai itu menggalakkan orang ramai untuk menyertai, dengan berkata bahawa “semua orang awam” boleh menyertai dan bahawa “semua akan mendapat tempat” dalam unit-unit itu.

Pada awal minggu ini, Jerman menghantar unit tentera pertamanya ke Lithuania sebagai sebahagian daripada rancangan untuk mempunyai briged perisai penuh secara kekal di station di negara Baltik itu. Di bawah rancangan itu, briged 5,000 orang itu akan ditempatkan kurang daripada 20km (12 batu) daripada sempadan dengan Belarus, sekutu utama Rusia. Lithuania juga bersempadan dengan eksklave Rusia Kaliningrad.

Rusia menganggap pergerakan keupayaan NATO lebih dekat ke sempadannya sebagai provokasi dan ancaman kepada keselamatan negaranya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.