Sejarah Di Sebalik Langkah Tapak Perangkap Tanah Diana, Puteri di Musim Keenam The Crown

(SeaPRwire) –   Salah satu sebab mengapa Diana begitu dicintai di seluruh dunia adalah kerana kerja amal dan keupayaannya untuk menghubungkan bukan sahaja mereka dalam lingkaran sosial elit keluarga diraja, tetapi juga orang biasa dan mereka yang paling rentan dalam masyarakat. Bahagian pertama Musim 6 menggambarkan titik tolak apa yang menjadi warisan beliau dalam kerja amal. Dalam episod kedua, Diana berada di atas bot pemilik Harrods Mohamed al-Fayed, di mana beliau sedang mengenali anak lelakinya Dodi, apabila beliau bercakap tentang lawatan akan datang ke Bosnia sebagai sebahagian daripada usaha pemeliharaan periuk api.

Pada Januari 1997, menarik perhatian antarabangsa terhadap isu periuk api apabila beliau berjalan di dalam kawasan periuk api di Angola untuk menyokong usaha oleh Halo Trust, sebuah kumpulan yang memberi tumpuan kepada penyingkiran periuk api. Pada masa itu, periuk api membunuh atau mencacatkan kira-kira 25,000 orang awam setahun, seperti yang dilaporkan oleh TIME pada tahun 1997. “Jika lawatan saya telah menyumbang walau sedikit sahaja dalam menonjolkan isu mengerikan ini, maka harapan terdalam saya akan tercapai,” Putera Diana dalam surat kepada Palang Merah British.

Lawatannya membuatkan kesan yang diingini. Beberapa bulan selepas kematiannya dalam kemalangan kereta di Paris, Kempen Antarabangsa untuk Mengekang Periuk Api (ICBL) memenangi Hadiah Keamanan Nobel, dan pada Disember, perjanjian larangan Ottawa periuk api telah ditandatangani.

Lawatan ke Bosnia yang disebut dalam musim terbaru berlaku pada awal Ogos 1997, hanya beberapa minggu sebelum kematiannya. Diana bertemu dengan mangsa peperangan awam yang meragut Bosnia pada awal 1990-an. Beliau menyampaikan ucapan kepada Muhamed Suljkanovic yang kehilangan kedua-dua kakinya dalam kejadian periuk api dan melawat rumah Franjo Kresic, yang juga kehilangan kedua-dua kakinya dan penglihatannya terjejas oleh periuk api. “Beliau mahu mengetahui segala-galanya, bagaimana saya terselamat, bagaimana isteri saya membantu saya terselamat, bagaimana kami menangani ini. Pada mulanya saya lumpuh – ia adalah perkara besar untuk mempunyai seorang puteri di rumah saya,” kata Kresic kepada TIME selepas kematian Diana pada tahun 1997. “Tetapi selepas sementara, saya rasa seolah-olah kami telah mengenali satu sama lain untuk masa yang lama. Beliau mahu melihat stump saya, beliau melihat mata saya. Saya tidak dapat melihatnya dengan jelas, tetapi ia jauh lebih menyatakan apa yang dirasakan daripada apa yang dilihat.”

Anak lelaki Diana iaitu Putera William dan Putera Harry telah meneruskan kerja beliau meningkatkan kesedaran tentang bahaya periuk api. Pada tahun 2019, Putera Harry menjejak langkah ibunya di kawasan periuk api yang sama di Angola, untuk merayakan kerja Halo Trust membersihkan periuk api di kawasan itu selepas perang awam selama 22 tahun. “Ia telah menjadi emosional menjejak langkah ibu saya sepanjang jalan ini 22 tahun kemudian, dan melihat perubahan yang telah berlaku, dari tempat yang tidak selamat dan sunyi menjadi komuniti yang ceria dengan perniagaan tempatan dan kolej,” katanya. Dan pada tahun 2020, Putera Harry merekodkan mesej mengisytiharkan Kepulauan Falkland bebas dari periuk api selepas perang 1982, memanggil mereka “senjata kejam dan tidak masuk akal”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)