Satu Foto Abadi Keseorangan Puteri Diana

(SeaPRwire) –   Daripada banyak gambar , satu imej telah menjadi ikonik untuk menangkap kesepian yang tidak menentu yang dialaminya semasa hidupnya. Gambar itu menunjukkan Diana dalam satu momen kasual sendirian, duduk di hujung papan luncur.

Ia adalah gambar yang membantu mendefinisikan hakikat Putri Rakyat—orang luar yang glamor, pelindung kesepian, tokoh awam yang berjuang untuk melindungi kehidupan peribadinya. Tidak hairanlah bahawa apabila Netflix mengumumkan , episod pertama yang ditayangkan pada 16 Nov, syarikat penstriman itu berkongsi berita dengan mencipta semula imej terkenal puteri itu, membayangkannya semula dengan pelakon Elizabeth Debicki: Belakangnya kepada kamera, dagunya dilindungi ke bahu dalam kebiasaan Diana, kesepian sepenuhnya kelihatan walaupun begitu banyak daripada dirinya tersembunyi.

The Crown tidaklah pertama membayar penghormatan kepada gambar—daripada poster promosi untuk filem kejemputan untuk , yang diilhamkan oleh Putera Diana, gambar papan luncur telah dihasilkan semula, diambil alih, dan dirujuk, menjadi besar dalam imejan kolektif, visual nyata untuk kesedihan hidup Diana. Baru-baru ini, artis muzik SZA mencipta semula gambar itu untuk kulit album untuk albumnya, SOS, satu keputusan yang beliau kata beliau tertarik kerana “terasing” yang kelihatan puteri itu.

“Aslinya saya sepatutnya berada di atas kapal tangki, tetapi dalam rujukan yang saya ambil untuk itu, saya ambil rujukan Diana,” kata SZA dalam temubual dengan . “Kerana saya hanya suka bagaimana terasing dia rasa, dan itulah yang saya mahu sampaikan paling.”

Gambar itu akan menjadi menarik untuk komposisinya sahaja. Diana, berpakaian satu set renang berwarna hijau zamrud, duduk, hampir berbahaya, di hujung papan luncur kapal peribadi ‘, dengan nampaknya tiada tetapi laut yang mengelilinginya. Bahawa gambar jauh diambil oleh paparazzi, enam hari sebelum kematiannya, dalam kegelisahan selepas gambar tabloid diterbitkan menciumnya anak lelaki al-Fayed, Dodi, membaca kebelakangan seperti ramalan buruk.

Dan walaupun tiada kekurangan gambar yang menggambarkan betapa seorang diri puteri itu sering rasa dalam kehidupan diraja—, gambar Diana duduk sendirian di atas papan luncur telah menjadi salah satu imej paling ikonik kerana ia menekankan kesepian manis kehidupan Diana—seorang wanita yang tidak pernah boleh bersendirian, tetapi tidak asing dengan rasa kesepian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)