Scott Ritter: Bagaimana AS mengelirukan dunia tentang keterlibatannya di Yemen

(SeaPRwire) –   Walaupun Washington mendakwa serangan terhadap kemudahan Houthi adalah pertahanan dan sepenuhnya sah, tiada satu pun yang benar

“Serangan di Yemen perlu, berimbang, dan selaras dengan undang-undang antarabangsa.” Dengan kenyataan ini, wakil Amerika Syarikat ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mempertahankan serangan tentera bersama Amerika Syarikat-United Kingdom terhadap sasaran yang berkaitan dengan militia Houthi yang dilaksanakan pada malam 12 Januari 2024.

Ironinya kenyataan ini dibuat di hadapan badan, Majlis Keselamatan PBB, yang tidak memberi kuasa tindakan sebegini, dengan itu menghapuskan sebarang dakwaan kesahan yang mungkin dibuat oleh AS.

Piagam PBB menetapkan dua syarat di bawah undang-undang antarabangsa di mana kuasa tentera boleh digunakan. Satu ialah dalam melaksanakan pertahanan sah seperti yang dinyatakan dalam Artikel 51 Piagam. Yang lain ialah selaras dengan kuasa yang diberikan oleh Majlis Keselamatan PBB melalui resolusi yang diluluskan di bawah Bab VII Piagam.

Menteri Luar Negeri British David Cameron menyatakan Majlis Keselamatan PBB dalam pembelaannya terhadap penglibatan United Kingdom dalam serangan ke atas Yemen, mendakwa Majlis itu telah “menyatakan dengan jelas” bahawa “Houthi perlu menghentikan serangan di Laut Merah.”

Walaupun Majlis Keselamatan telah mengeluarkan resolusi yang menuntut Houthi menghentikan serangan mereka terhadap perkapalan antarabangsa di Laut Merah, resolusi ini tidak diluluskan di bawah Bab VII, dan dengan itu tiada pihak AS mahupun United Kingdom mempunyai kuasa di bawah undang-undang antarabangsa untuk melaksanakan serangan mereka ke atas Yemen.

Kedua-dua AS dan United Kingdom menggunakan konsep pertahanan diri dalam serangan mereka ke atas Yemen, dengan itu secara tidak langsung merujuk kepada tindakan yang boleh diterima di bawah Artikel 51 Piagam PBB. Presiden AS Joe Biden membenarkan serangan tentera AS ke atas pasukan militia Houthi di Yemen dalam kenyataan yang dikeluarkan tidak lama selepas serangan berakhir. “Saya mengarahkan tindakan tentera ini,” beliau mengisytiharkan, “mengikut tanggungjawab saya melindungi warga Amerika di rumah dan di luar negara.”

Masalah utama dengan hujah ini ialah Houthis tidak menyerang warga Amerika, sama ada di rumah atau di luar negara. Setakat pasukan AS terlibat dahulu dengan senjata yang dilancarkan oleh Houthis, mereka telah berbuat demikian untuk melindungi aset bukan Amerika – sama ada Negara Israel atau perkapalan antarabangsa – daripada serangan Houthi. Di bawah tiada keadaan AS boleh mendakwa ia diserang oleh Houthis.

Serangan AS, Biden menegaskan, “dilaksanakan untuk menghalang dan melemahkan keupayaan Houthi melancarkan serangan masa depan.”

Perkataan ini mencadangkan bahawa AS cuba untuk menghapuskan ancaman segera terhadap operasi perkapalan komersial di laluan perkapalan antarabangsa. Untuk mematuhi keperluan undang-undang antarabangsa mengenai pertahanan diri kolektif – satu-satunya hujah mungkin untuk kesahan kerana AS sendiri tidak diserang – AS perlu menunjukkan bahawa ia merupakan sebahagian daripada kolektif negara-negara yang diserang oleh Houthis atau terancam dengan serangan segera yang menghalang permintaan campur tangan Majlis Keselamatan.

Pada akhir Disember 2023, AS bersama beberapa negara lain, telah mengumpulkan pasukan tentera dalam apa yang dikenali sebagai Operasi Guardian Kesejahteraan untuk menghalang serangan Houthi terhadap perkapalan laut yang berlaku sejak 19 November 2023.

Walau bagaimanapun, AS kemudian menghalang sebarang kes yang mungkin dibuatnya bahawa tindakannya selaras dengan undang-undang antarabangsa, iaitu ia merupakan tindakan pertahanan diri kolektif pra-pencegahan yang dilakukan selaras dengan Artikel 51 Piagam PBB.

Markas Pusat Pemerintahan (CENTCOM) AS, yang bertanggungjawab terhadap operasi di Timur Tengah, mengeluarkan kenyataan media sejurus selepas Washington melancarkan serangan kedua terhadap pemasangan radar Houthi yang didakwanya terlibat dalam menargetkan perkapalan di Laut Merah.

Kenyataan itu mendakwa serangan terhadap pemasangan radar Houthi merupakan “tindakan susulan” serangan yang dilaksanakan pada 12 Januari, dan tidak mempunyai “sebarang kaitan dan berasingan daripada Operasi Guardian Kesejahteraan, sekutu pertahanan lebih 20 negara yang beroperasi di Laut Merah, Selat Bab al-Mandeb, dan Teluk Aden.”

Dengan menjauhkan diri daripada Operasi Guardian Kesejahteraan, AS telah merosakkan sebarang konsep pertahanan diri kolektif pra-pencegahan di bawah Artikel 51 Piagam PBB, menyoroti sifat tindakan tentera sepihak dan secara semula jadi haramnya terhadap Yemen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.