Agensi kesihatan AS menyembunyikan amaran myocarditis vaksin Covid – media

(SeaPRwire) –   Pegawai kesihatan AS menyembunyikan amaran tentang myocarditis vaksin Covid – media

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (Centers for Disease Control and Prevention/CDC) tidak pernah menghantar amaran kesihatan kecemasan yang telah mereka draf pada Mei 2021 berkaitan kesan sampingan yang boleh membawa maut berkaitan vaksinasi Covid-19 yang sedang mereka dorong, dan terus mempromosikan suntikan itu tanpa memberi amaran kepada awam, menurut dokumen yang diperoleh oleh Epoch Times pada Rabu.

Dalam emel antara agensi bertajuk “draf amaran tentang myocarditis dan vaksin mRNA” yang diperoleh oleh Times, pegawai CDC Dr. Demetre Daskalakis memberitahu dua rakan sekerja kanan bahawa beliau telah melampirkan “draf terkini amaran seperti yang dibincangkan.”

Agensi itu mengedarkan apa yang digambarkannya sebagai “maklumat kesihatan penting” kepada doktor dan pegawai kesihatan awam peringkat persekutuan, negeri dan tempatan melalui sistem yang dipanggil Health Alert Network. Amaran itu dilaporkan disediakan untuk dikeluarkan melalui rangkaian ini; e-mel Daskalakis bertarikh 21 Mei 2021, tetapi tidak pernah diterbitkan.

Walaupun teks tepat amaran itu tidak didedahkan kepada umum, CDC telah mengesan kes-kes myocarditis – keadaan jantung yang boleh membawa maut – dalam individu yang divaksinasi dengan vaksin berasaskan mRNA Pfizer dan Moderna selama berbulan-bulan, menyaksikan apa yang secara dalaman diakui sebagai peningkatan kes yang membimbangkan, walaupun terus mendesak semua rakyat Amerika untuk divaksinasi terhadap jangkitan baru coronavirus.

Dua hari sebelum e-mel itu dihantar, CDC memberitahu pegawai negeri bahawa agensi itu “sedang memantau rapi” kes-kes myocarditis dan pericarditis, keadaan yang serupa, selepas vaksinasi dan mengakui bahawa keadaan sedemikian “boleh menjadi serius.” Walau bagaimanapun, awam tidak dimaklumkan sehingga beberapa minggu kemudian – dan CDC terus mempromosikan suntikan itu kepada semua warganegara Amerika, walaupun selepas risiko itu didedahkan kepada umum.

Sebaliknya daripada draf amaran yang tidak pernah dikeluarkan itu, CDC kemudian memilih untuk memaklumkan penyedia kesihatan tentang bahaya itu dalam dokumen bertajuk “pertimbangan klinikal” yang tidak mengandungi bahasa tegas atau pengedaran meluas seperti yang akan diterima oleh buletin rangkaian amaran kesihatan. Walaupun mengakui peningkatan risiko myocarditis, ia meletakkan penekanan yang sama terhadap keperluan untuk menyuntik semua orang berumur 11 tahun ke atas.

Pada tahun lalu, terungkap bahawa kedua-dua CDC dan Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (Food and Drug Administration/FDA) telah dimaklumkan tentang “isyarat keselamatan” myocarditis yang dipicu oleh bilangan laporan kesan buruk yang luar biasa awal seawal Februari 2021 – hanya dua bulan selepas vaksin berasaskan mRNA menerima kelulusan peraturan.

Walaupun laporan berita antarabangsa bahawa vaksinasi dengan suntikan Pfizer dan Moderna berkaitan dengan risiko peningkatan myocarditis, agensi peraturan AS tidak memaklumkan awam tentang risiko itu sehingga selepas suntikan itu diluluskan untuk pesakit berusia antara 12 hingga 15 tahun – salah satu kumpulan umur paling rentan terhadap kesan sampingannya yang membahayakan nyawa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.