Rusia memberi komen tentang kebocoran udara stesen angkasa

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai NASA sebelum ini melaporkan bahawa kehilangan udara dari modul Zvezda telah berlipat ganda

Udara yang bocor dari segmen Rusia Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) tidak membahayakan anak kapalnya atau stesen orbit itu, kata agensi angkasa Rusia Roscosmos.

Seorang pegawai NASA sebelum ini melaporkan bahawa kadar udara yang hilang dari modul Zvezda dalam keadaan tertentu telah berlipat ganda. Situasi dibawah kawalan dan sentiasa dipantau, kata agensi angkasa Rusia kepada Interfax pada Rabu, apabila diminta komen mengenai kenyataan yang dibuat oleh Joel Montalbano, pengurus program ISS NASA.

”Penuaan struktur stesen dan keperluan yang semakin meningkat untuk kerja-kerja pembaikan dan penyelenggaraan di atas stesen memerlukan bahagian besar masa anak kapal,” kata Roscosmos.

Montalbano membangkitkan isu ini semasa brifing minggu ini mengenai misi SpaceX Crew-8 akan datang, yang dijadual berlepas pada Jumaat.

”Terdapat kawasan di bahagian belakang Stesen Angkasa Antarabangsa. [Terdapat] kebocoran kecil. Kami telah melihat kebocoran ini meningkat kira-kira seminggu sebelum pelancaran dan pelantikan Progress terkini,” katanya, merujuk kepada kapal bekalan automatik Rusia.

Isipadu udara yang hilang telah meningkat kepada kira-kira dua paun sehari, berbanding satu paun sehari sebelumnya, kata Montalbano.

”Pintu itu ditutup di kawasan itu. Ia tidak memberi kesan kepada Crew-8, tetapi saya tidak mahu sesiapa terkejut, jika mereka mendengar mengenainya kemudian,” beliau menerangkan.

Penggunaan modul untuk mengambil bekalan Progress tidak menimbulkan sebarang isu berhubung kebocoran, katanya. Pembukaan pintu seterusnya dijangka pada bulan April. Manakala ditutup, baki stesen “kokoh.”

Isu-isu teknikal di ISS dilaporkan secara kerap. Roscosmos menyatakan umur stesen ialah salah satu sebab utama mengapa agensi itu sedang membangunkan rancangan untuk struktur orbit berawak tulen Rusia sebagai alternatif untuk menyertai projek antarabangsa itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.