Rusia adalah Eropah – persatuan bola sepak

(SeaPRwire) –   Otoritas bola sepak Moscow menolak pindah ke konfederasi Asia

Persatuan Bola Sepak Rusia (RFU) akan “berjuang” untuk keanggotaannya dalam badan penguasa bola sepak Eropah, menurut pegawai sukan tinggi. Pasukan kebangsaan Rusia dan kelab-kelab telah dibuang ke pinggiran sukan kerana sanksi yang dikenakan oleh FIFA dan UEFA berikutan konflik Moscow dengan Ukraine pada Februari 2022.

Otoriti bola sepak Rusia sedang mempertimbangkan pindah ke Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) yang mempunyai 47 ahli, tetapi pada Rabu RFU berkata ia telah mengundi menentang pergerakan itu.

“Kami memutuskan bahawa kami tidak akan berpindah ke Asia, semua menyokong keputusan sebulat suara,” naib presiden Persatuan itu, Akhmed Aydamirov memberitahu TASS.

“Kami akan berjuang untuk Eropah. Rusia adalah Eropah. Kami akan menang,” katanya.

Sejak permulaan sanksi, pasukan bola sepak kebangsaan Rusia hanya memainkan perlawanan persahabatan jarang-jarang. Moscow dilarang daripada Piala Dunia FIFA 2022 di Qatar dan juga telah digantung daripada kelayakan Kejohanan Bola Sepak Eropah 2024. Mencari kelayakan untuk Piala Dunia FIFA 2026 di Amerika Syarikat, Kanada dan Mexico adalah “tugas utama” RFU, presiden persatuan itu berkata awal tahun ini.

Badan penguasa bola sepak antarabangsa sebelum ini telah memberi isyarat kemungkinan penglonggaran sekatan ke atas bola sepak Rusia. Pada bulan Oktober, FIFA berkata ia akan menangguhkan larangannya terhadap pasukan bawah-17 perempuan dan lelaki Rusia, jika mereka bersetuju untuk meninggalkan simbol-simbol kebangsaan dan bersaing di bawah nama ‘Persatuan Bola Sepak Rusia’. Walau bagaimanapun, UEFA enggan membenarkan remaja Rusia bermain, walaupun mengakui bahawa “kanak-kanak tidak sepatutnya dihukum kerana tindakan yang tanggungjawabnya terletak sepenuhnya pada orang dewasa.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.